Военно-окръжната прокуратура в Пловдив се е сезирала по случая с

...
Военно-окръжната прокуратура в Пловдив се е сезирала по случая с
Коментари Харесай

Военно-окръжната прокуратура в Пловдив се е сезирала по случая с авариралия „Спартан”

Военно-окръжната прокуратура в Пловдив се е сезирала по случая с аварирането на военнотранспортния аероплан „ Спартан” C-27J. Започнато е досъдебно произвеждане. Това заяви в предаването „ Тази събота” по bTV зам.-министърът на защитата Анатолий Величков.

Той добави, че със случая е натоварено специалиазираното звено на работа „ Военна полиция”.

То би трябвало да събере данни и материални доказателства, свързани с произшествието, да откри дали е имало рискови условия, при които то е зародило, и дали са небезопасни дейностите и решенията на екипажа. Трябва да се откри също дали е имало повреди или отклонения в режимите на работа на съотвените системи и елементи, както и дали има предходни случаи, които имат касателство към това произшествие.

--> Трябва да бъде направен отчет в границите на месец по закон и да се рапортува на министъра на защитата, сподели Величков, като добави, че се надява отчетът да бъде подготвен в по-кратък период.

По думите му е допустимо мощният вятър да е предизвикал произшествието, само че това би трябвало да бъде открито в отчета и заключенията на „ Военна полиция”.

„ Мога единствено да потвърдя, че в интернет средата се появиха известия и за градивните характерности на самолетите „ Спартан” C-27J, които за някои от експертите е известно, че имат изнесен ниско център на тежестта, което основава избрани характерни условия при управление”, добави зам.-министърът.

Той означи също, че имаме рамков контракт за поддръжката на самолетите „ Спартан”, подписан през 2011 година за 10- годишен период, само че съответен контракт все още няма.

„ Предходният – 5-годишен съответен контракт, изтече през април 2017 година В момента сме в процедура на договаряния с италианската компания „ Аления Леонардо” за сключване на нов”, уточни Величков.

Поканили сме италианската страна на 2 февруари на диалози в Министерството на защитата в София, сподели също зам.-министърът.

„ Трябва да установим цена за идващите 4 година, колкото са останали до 2021 година, която се колебае към 17 млн. евро. Искаме да преговаряме за цената, която по наше мнение е много висока”, означи Величков.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР