Военно-апелативният съд потвърди присъдите за много тежката катастрофа край плевенското

...
Военно-апелативният съд потвърди присъдите за много тежката катастрофа край плевенското
Коментари Харесай

Потвърдени са присъдите за катастрофа с шестима загинали, ще има ново обжалване

Военно-апелативният съд удостовери присъдите за доста тежката злополука край плевенското село Гривица, станала на 14 септември, 2015 година.
В трагичния случай, при който се сблъскаха три автомобила, починаха общо шестима души, петима от които чиновници на Министерството на защитата. Най-тежката присъда е за старшина Румен Цеков – той е водач на микробус " Форд Торнео ", в който пътува с още петима души и те умират след злополуката – двама на място, а още трима в болница. Цеков е наказан на 10 години затвор дейно, като съдът му лишава шофьорската брошура за 12 години.
Другият обвиняем Мирослав Бъчев - водачът на " Фолксваген Туран ", в който се удря " Форд Торнео " -то, е с присъда от 5 години затвор и 8 години без право да кара. Тези санкции са същите, каквито бяха избрани с присъдата на Софийския боен съд при започване на 2018 година
При самата злополука е ударен и автомобил " Рено Клио ", само че за благополучие в него няма починали. В правосъдното решение има и няколко забавни детайла – съгласно заключенията злополуката става, тъй като в сектор на пътя, в който придвижването става при изискванията на ремонт т.е. в едно платно, Цеков потегля да изпреварва на завой и надлежно се блъска в колата на Бъчев, който кара с по-висока от позволеното скорост и при липса на видимост не възприема в точния момент " Форд " -а. Бъчев има общо 13 установени нарушавания на Закона за придвижване по пътищата преди смъртоносната злополука.
Делото де факто потегли от втори опит, това е второ по ред второинстанционно решение, като и този правосъден акт не е финален и към този момент е обжалвано от всички страни по делото. Частните обвинители желаят по-строги санкции, а ранената Цветанка Костова, пътувала в " Рено " -то, желае над 16 000 лв. обезщетение и от двамата. Защитата на Цеков и Бъчев пък твърди, че в сектора, където става злополуката, са липсвали нужните знаци, указващи път в ремонт и въведени ограничавания – нещо, което е отхвърлено и от двете инстанции, а към материалите по делото е приложена заповед на шефа на Плевенското регионално пътно ръководство за основаване на нужната организация на придвижване при условия на ремонт. Защитните версии на двамата подсъдими са разнообразни и даже спорни, като в процеса те се съставляват от разнообразни юристи.
Сега делото следва да бъде изпратено във Върховен касационен съд, където ще продължим да следим и отразяваме дейностите на Темида.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР