Военният завод Дунарит все още е собственост на дружеството Кемира

...
Военният завод Дунарит все още е собственост на дружеството Кемира
Коментари Харесай

"Дунарит" все още е собственост на Цветан Василев, обяви министърът на икономиката

Военният цех " Дунарит " към момента е благосъстоятелност на сдружението " Кемира " на Цветан Василев, сподели през днешния ден на конференция в Русе министърът на стопанската система Емил Караниколов. Той посочи, че в комерсиалния указател няма данни компания " Емко " да държи над 99% от капитала на сдружението, както твърди нейният притежател Емилян Гебрев.

В края на август страната изкупи най-големия дълг на военния цех с желанието да поеме контрола над компанията, обвързвана в предишното с мажоритарния притежател на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка Цветан Василев. Дългът, за който страната заплати 48 млн. лева, беше към сдружения, свързвани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски (за комплицираната верига на прекачване на вземането четете в детайли в обявата на " Капитал " " Цялото Борисово войнство против " Дунарит " ). На 31 август обаче управлението на " Дунарит " разгласи, че е погасило предварително всичките си отговорности към страната, внасяйки 50-те милиона лв..

" Имаше спекулации, че Министерството на стопанската система лишава лиценза на " Дунарит ", само че това не е правилно. Поемаме ангажимент сдружението да не стопира работа и служащите да запазят работните си места ", сподели още Караниколов, представен от организация " Фокус ".

Министърът на стопанската система сподели още, че до края на другата седмица ще е подготвен разбор на заплащанията и отговорностите на " Дунарит ". Караниколов посочи, че Държавна консолидационна компания (ДКК) е платила за задълженията на компанията на синдиците на КТБ, като парите са влезнали в масата на несъстоятелността.

Караниколов разгласи за странна исковата молба, с която не се признава заплащането. Той е сюрпризиран и от настояването да се отдръпна вписването на комерсиалното дружество.

" В медиите излезе информация, че ДКК е направила изискуемо вземането, само че то не е вписано и няма по какъв начин да стане изискуемо. Имахме подготвеност то да бъде разсрочено, а не да се заплаща незабавно с оперативни средства от " Дунарит ", макар че през вчерашния ден се появи информация, че парите са платени от друго място. Но работа на Финансово разузнаване е да разбере от кое място са парите ", изясни министърът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР