Военният завод Дунарит е актив на Корпоративна търговска банка и

...
Военният завод Дунарит е актив на Корпоративна търговска банка и
Коментари Харесай

Гешев: Дунарит или да е държавен, или да плати на вложителите в КТБ

Военният цех " Дунарит " е актив на " Корпоративна комерсиална банка " и Национална агенция за приходите и КПКОМПИ би трябвало да имат интерес да го придобият, а вложителите на банкрутиралата банка е разумно да желаят той да се продаде и да си получат парите. Така зам.-главният прокурор Иван Гешев разяснява пред публицисти сагата с предприятието.

Заводът обаче бил забавен и избран кръг от лица, полагали старания той да не отиде при вложителите от КТБ или в страната, уточни още Иван Гешев.

Той обясни, че цех " Дунарит " е добит със средства от КТБ по метода, по който са добити всички други предприятия от проведената незаконна група, за която е импортиран обвинителният акт. Тя е с началник Цветан Василев.

Гешев съобщи, че не се интересува от обясненията на предприемача Емилиян Гебрев през днешния ден, откакто беше привикан от Националната следствена работа (НСлС) на разпит.

" Какво е обяснявал Гебрев, дали е дружно с подсъдимия Цветан Василев, дали настрана от него или е негово сложено лице и дали са дружно на партия, както споделят на улицата, не ме интересува ", отсече зам.-главният прокурор.

Гешев уточни, че се интересува от това дали е осъществено пране на пари и дали може да бъде потвърдено от прокуратурата.

Той счита, че страната би трябвало да се интересува активът на " Дунарит " да отиде към Национална агенция за приходите и КПКОНПИ.

Заводът бил платен с пари от КТБ. " Дунарит " имал сериозна комерсиална активност и бил значим за българския военно-промишлен комплекс, изясни Гешев.

Неговото персонално мнение не като прокурор било, че е обикновено да бъде част от активите на КТБ в неплатежоспособност. " Ако синдиците съумеят да продадат активите, би трябвало да се заплати на хората, които са останали без заплати - или по този начин наречените негарантирани инвеститори ", акцентира Гешев.

Той напомни, че върху акциите на заводите имало обезпечени запори от КТБ.

Припомняме, че през 2017 година лицензът на оръжейния цех " Емко " беше замразен поради установени нарушавания при съхраняването на муниции и взривни субстанции.

През август и септември няколко пъти служащи от завода се събраха и стачкуваха, в това число под прозорците на Министерски съвет, до момента в който през октомври месец лицензът за търговия на " Емко " бе възобновен.

Собствениците, управата и служащите от " Емко " настояха с изключение на лиценза да си получат назад и договорите, трансферирани към ВМЗ във времето, когато поради нарушавания на сигурността, бяха лишени от лиценз.

Министър Караниколов пък уточни преди дни, че откакто лицензът е върнат, " Емко " може да прави каквото желае с продукцията си, а митингите на служащите от " Емко " той дефинира като " рекет " към страната. news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР