Военният пилот Илия Милушев изградил конспиративна група с действащи разузнавачи.

...
Военният пилот Илия Милушев изградил конспиративна група с действащи разузнавачи.
Коментари Харесай

Разследван за шпионаж съветник на президента първо натопил Радев, но пред съдия се поправил

Военният водач Илия Милушев построил тайна група с настоящи разузнавачи. Предаването на секретните документи ставало в постройката на КНСБ на пл. “Македония ”
Разследването на Военна прокуратура, за което на “Дондуков ” били осведомени, може да се окаже и същинската причина за втвърдяването на тона на президента против
обвинителите, написа „ “.

Разследваният за шпионаж консултант на президента опитал да натопи самия Румен Радев, когато го разпитвали за секретните документи, открити у него. Първоначално твърдял, че му били дадени от президента. При втори разпит пред арбитър обаче сменил версията и декларирал, че намерил документите в касата си. Според разпоредбите, по които се употребява класифицираната информация, сходни документи с гриф “Секретно ” и “Поверително ”, които по закон се дават и на президента, няма по какъв начин да бъдат изнасяни от институцията.

Заради това следствие и поради другото - за търговия с въздействие по отношение на Пламен Бобоков, през вчерашния ден Специализираната прокуратура, Военноокръжната прокуратура, столичната полиция и следователи организираха невиждана акция, претърсвайки кабинети в постройката на президентството. Задържани бяха съветникът по защита Илия Милушев, самият Бобоков и секретарят на Румен Радев Пламен Узунов.

Разследването против Илия Милушев стартира при започване на месец юни тази година, когато Военноокръжната прокуратура заяви, че за изнасяне на секретна информация от службата е арестуван чиновник на Държавна организация “Разузнаване ” (ДАР). В жилището на разузнавача са открити документи с гриф “Секретно ” и “Поверително ”, което е наказуемо със затвор от 5 до 15 години, сбито оповестиха тогава от прокуратурата. Освен Илия Милушев в четвъртък е арестуван някогашен чиновник на Държавна организация “Разузнаване ” с букви М.К., заяви Военноокръжната прокуратура. По следствието има още двама чиновници на ДАР - П.В. и А.З., които са обвинени, само че те са под домакински арест.

В дома на втория арестуван в четвъртък е открита и визитка на един от съветниците по сигурност и защита на президента Илия Милушев.

Военните прокурори бързо откриват, че в несъгласие с всички правила за боравене с държавна и служебна загадка документи от разузнаването са изнасяни от ДАР и са излъчени на президентския консултант Това е ставало на секрети срещи в офис в постройката на КНСБ на пл. “Македония ” в София, който Милушев употребил като някогашен административен шеф на Синдикална взаимнозастрахователна кооперация, обвързвана с предходната му роля на боен водач.

Милушев е извикан за разпит, само че отхвърля да спомага. Това в допълнение усъмнява проверяващите и се постанова претършуване в дома му. Така са открити 4 документа на Държавна организация “Разузнаване ”. Първоначално Милушев дава необичайно пояснение - секретната информация му била дадена от президента. По закон президентът е един от ползвателите на информация от разузнаването, само че нейното даване става по регламентиран ред, което изключва изнасянето ѝ от президентството.

На следващ разпит пред арбитър Илия Милушев показва нова версия, която изключва замесването на Румен Радев в шпионската спекулация. Този път Милушев твърди, че намерил секретните документи в касата си малко преди появяването на военните прокурори, като даже вместо четири документите към този момент стават шест. Важна детайлност е, че показаните от Милушев два спомагателни документа нямат никакви признаци, че са от разузнаването. Информацията в тях сигурно не е била секретна.

Въпреки опитите на Милушев да заблуди проверяващите, те откриват, че ползвайки позицията си в президентската институция и старите си контакти в армията, приключилият Висшето военновъздушно учебно заведение в Долна Митрополия е съумял да построи тайна шпионска група с присъединяване в нея на настоящи чиновници от разузнаването.

Възможно е Милушев да е правил това, в случай че е бил вербуван от непознато разузнаване, към което да е изнасял непозволено получената от ДАР класифицирана информация. Съществува обаче и втора догадка, която е извънредно смущаваща и не толкоз позната у нас - съветникът на президента да е част от скица за политически шпионаж.

В България ДАР е към изпълнителната власт. Това може да е предиздвикало съветника на президента да построи тайната мрежа, с цел да има президентът позиции в разузнаването, като в същото време да се получава директна информация от службата, като се заобикаля управлението. Разследването на Военната прокуратура против Илия Милушев може да се окаже и същинската причина за втвърдяването на тона на Румен Радев против държавното обвиняване в последните седмици.

Държавният глава ясно показва раздразнението си от интензивността на прокуратурата по следствието за търговия с въздействие, което стартира след откритата връзка сред секретаря му по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и обвинения предприемач Пламен Бобоков. Разкриването на чатовете може да е единствено забележимата причина, а скритата да е разконспирирането на подривната активност на мрежата с присъединяване на Илия Милушев.

Със сигурност Радев е бил осведомен от Милушев за разпитите и откритите у него документи, получени непозволено. Двамата са близки още от времето, когато дружно служат във военната авиация. Милушев заема поста консултант по сигурността и защитата на “Дондуков ” 2 от 10 февруари 2017 година, т.е. 20 дни след встъпването в служба на президента.

Бивши сътрудници на Милушев от армията не крият, че той се е употребил с положителни контакти и измежду настоящи военни. За него споделят още, че въпреки сходно на президента да е минал образования в Съединени американски щати и НАТО и да владее добър британски, Милушев показал извънредно русофилски настройки.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР