Военният ни министър заяви - България трябва да се стреми

...
Военният ни министър заяви - България трябва да се стреми
Коментари Харесай

Министър Янев заяви, че военното говорене трябва да е отговорно. Затова не ползвал думата война

Военният ни министър съобщи - България би трябвало да се стреми да взе участие в диалога за системата на сигурност и интернационалните връзки. Това по думите му е най-важно.

Повод за коментара му е вчерашното му изказване малко след началото на съветската инвазия в Украйна. Янев употребява определението " военна интервенция " - методът, по който от Кремъл описаха протичащото се. Заради избягването на епитета " война " избухнаха и остри реакции. Стигна се до искане на оставката му.

" Нека влезем в подтекста на цялото събитие. Не използвах думата “война”, а се позовах на откъс. Цитирах това, което сподели президента Путин. Използването на всички атрибути на военното говорене би трябвало да е характерно и отговорно. Никъде в формалния език нито на НАТО, нито на Европейски Съюз няма документ, в който да е употребена думата “война”. Много е значимо - ние деликатно би трябвало да боравим с думите. След войната идва дипломацията, методът на решение на казуса, зародил с войната ", уточни в предаването " Панорама " министър Янев.

" Няма директна опасност за територията на България сега. Независимо от това приготвяме нашите национални проекти за реакция и основаване на задържащ капацитет по източния фланг, както е контрактувано със съдружниците ", уточни Янев.

По думите му верният въпрос е по какъв начин България да отбрани най-добре своите национални ползи. По думите му позиционирането на страната ни на интернационалната сцена е значимо.

" Войната в Украйна или интервенция и инвазия, както я назовават - без значение евфемизмите, които употребяваме, не са най-големият проблем. Системата за интернационалните връзки не работи, системата за сигурност е изчерпала капацитета си. Дипломацията се провали (...) България има една позиция и тя е в отбрана на българския народен интерес в границите на НАТО. Това е осъзнатият избор на България. Ние сме членове на тази организация с ясното схващане, че споделяйки общата отговорност за отбраната на всички държави-членки, ние употребяваме инструментариума ", отсече Янев.

Военният министър назова " провокиращ ", " нихилистичен " и " афектиран " разказа за " българския батальон ". По думите му България не разполага единствено с един батальон, а шест, сертифицирани от НАТО батальонни бойни групи.

" За българската войска има доста легенди през годините. Основният проблем е един. След края на Студената война доста страни от НАТО понижиха разноските си за защита, заради този “мирен дивидент”. В България се получи противоположното - след приемането ни в НАТО през 2004 година нашите родни политици взеха решение, че това разрешава по-лежерно отношение във връзка с финансирането. В последна сметка поради това неглижиране на регулярното модернизиране и екипиране ние сега имаме войска, която наподобява такава, каквато е. Имаме нашите благоприятни условия, знаем си лимитацията. Имаме системи, които се нуждаят от поправки, само че не значи, че нямаме качества ", изясни още Янев.

Военният министър разяснява и забавянето на изтребителите Ф-16. По думите му американската страна по контракта в лицето на военновъздушните сили на Вшингтон ще наложи наказания върху компанията " Локхийд Мартин ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР