Военният научноизследователски кораб Св. св. Кирил и Методий“се отправи към

...
Военният научноизследователски кораб Св. св. Кирил и Методий“се отправи към
Коментари Харесай

Български научноизследователски кораб отплава към Антарктида

Военният научноизследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “се насочи към Южния полюс. Командирът на военноморските сили – контраадмирал Кирил Михайлов, и началникът на ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, изпратиха екипажа от 21 души, както и 24-ма курсанти с техните ръководители за кратковременен плавателен стаж.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за здраве и безаварийно корабоплаване. За изпращането към церемонията се причислиха регионалният шеф Марио Смърков, представители на Варненска и Великопреславска митрополия, ученици на Висшето военноморско учебно заведение, близки и родственици на екипажа, жители и посетители на града.

 През идващите 4 месеца корабът ще премине по маршрут: Средиземно море – Гибралтар – Атлантически океан – о. Огнена земя – о. Ливингстън, и назад. По време на плаването ще бъдат превозени учени от Българския антарктически институт (БАИ), които ще работят по разнообразни планове като част от Националната стратегия за научни проучвания. На Южния полюс те ще изследват придвижването на земната кора, минерализациите в покрайнините на българската база, неповторимия растителен и скотски свят на Ледения континент, размерите на световното замърсяване, както и топенето на ледниците, като резултат от световното стопляне.

 31-вата българска антарктическа експедиция до полярната база „ Св. Климент Охридски “ на остров Ливингстън първи път е напълно обезпечена от българска страна. Кораб „ Св. св. Кирил и Методий “ ще достави до базата съоръжение, строителни материали и хранителни артикули за по-нататъшната работа на полярниците.

„ Започва едно историческо корабоплаване за България на първия боен научноизследователски транспортен съд под български байрак, който ще влезе в Световния океан, и по този метод ще потвърдим на света, че България е морска нация. Това ще потвърди на всички, че ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “ приготвя отлични фрагменти, с които можем да се гордеем “, съобщи проф. Христо Пимпирев, началник на експедицията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР