Военният министър Тодор Тагарев събра шестима от предшествениците си на

...
Военният министър Тодор Тагарев събра шестима от предшествениците си на
Коментари Харесай

Тагарев и предшественици: Армията не е за тесногръди партийни интереси

Военният министър Тодор Тагарев събра шестима от предшествениците си на поста, с цел да призоват дружно да няма гонене на тесногръди партийни ползи, когато става дума за армията.

Заедно с Ангел Найденов, Аню Ангелов, Бойко Ноев, Велизар Шаламанов, Драгомир Заков и Николай Свинаров се сплотиха към убеждението, че " модернизацията на Въоръжените сили, ускореното реализиране на съответни отбранителни качества и повишението на стандарта на живот на хората в армията не би трябвало да бъдат обект или тематика на политическо опълчване ".

" Подобни дейности подкопават националната сигурност и биха задълбочили още повече раздялите в българското общество във щета на ползите на сигурността на България " ", считат някогашните военни министри и прибавят: " Уроците на историята ни учат, че отбраната на националните ползи постоянно е сплотявала българското общество ".

На срещата не са били други двама военни министри, които са от обкръжението на президента Радев - Димитър Стоянов и Стефан Янев. А аргументите - може да допускаме.

По време на срещата на 7 от лицата, управлявали Министерство на защитата, са били обменени " отзиви и оценки по настоящи въпроси на отбранителната политика на България в светлината на променената геополитическа конюнктура, в това число военната експанзия на Русия против Украйна, рецесията в Близкия Изток и неустойчивостта в Западните Балкани ", оповестиха от МО.

Всички присъстващи се обединили към мнението, че " невижданите закани за сигурността на демократичния свят и неговите съюзи Европейски Съюз и НАТО, към които принадлежи и България, постановат ускорено повишение и рационализиране на отбранителните качества ". Те били единни в мнението, че би трябвало да се работи още, с цел да осъзнае българското общество тази належаща нужда. Споделени са били оценки, " че темповете на повишаване на отбранителните качества на България изостават от динамичността на средата на сигурност, като съществена причина за това е наследената обществено-политическа незаинтересованост към проблемите на войната и мира, довела през годините до незадоволителни национални старания като човешки и финансов запас ".

Има доста хора в България, които са загрижени за сигурността на Русия, разгласи Тодор Тагарев пред публицисти, в отговор на въпрос по какъв начин ще разяснява рецензиите на президентството за решението на Народното събрание България да изпрати неизправни ракети C-300 на Украйна.

Участниците в срещата са изразили мнение, че " съществуващите стратегически и доктринални схващания би трябвало да бъдат обновени и надградени в сходство с националните особености и съюзните условия ".

Основна тематика на разискване бяха опциите за превъзмогване на дефицита на персонален състав, ангажирането на по-големи човешки запаси в защитата и обезпечаване на военновременния запас. В полемиките се оформило общо виждане, че не е належащо възобновяване на наложителната военна работа. Решения следва да се търсят в границите на съществуващите човешки запаси, както и посредством внезапно възстановяване на изискванията на труд и професионална реализация във Въоръжените сили, посредством насърчаване на разнообразни форми на непринуден принос към защитата. В дебата за човешкия фактор във Въоръжените сили скъп би бил приносът на самите военнослужещи – от строя и от запаса, считат те.

Министър Тагарев и неговите прародители се обединили и към визията, че стратегиите за рационализация и превъоръжаване би трябвало да бъдат изпълнявани по проект и по опция да бъдат ускорявани, като за задачата е належащо и основаването на съответен управнически потенциал. Тези стратегии основават евентуални благоприятни условия за индустриално съдействие, които би трябвало интензивно да бъдат осъществени в интерес на българската стопанска система.

Една от значимите тематики е била финансирането на защитата. Очевидна е нуждата от търсене на още по-широка поддръжка измежду обществото за увеличение и усилване на националните отбранителни качества, подкрепено с съответно финансиране. Два % от Брутният вътрешен продукт са минималното ниво на разноски за реализиране и развиване на нужните отбранителни качества, за гарантиране на сигурността, суверенитета и териториалната целокупност на България, както и за съответен принос в груповата защита на НАТО.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР