Военният министър Тодор Тагарев пази в тайна колко зенитно-ракетнитни комплекси

...
Военният министър Тодор Тагарев пази в тайна колко зенитно-ракетнитни комплекси
Коментари Харесай

Купуваме и 3D радари, разходите за отбрана растели заради заплаха за политическата класа

Военният министър Тодор Тагарев пази в загадка какъв брой зенитно-ракетнитни комплекси са ни нужни за покриването на небето

Следващата година разноските за защита ще доближат 2% от Брутният вътрешен продукт, което значи, че ще бъдат отделени 800 млн. лв., сподели в „ Здравей, България “ по Нова телевизия военният министър Тодор Тагарев. 

„ Разходите зависят от опасността в обществото и върху политическата класа. Те служат за качества, които ще подсигуряват сигурността по допустимо най-хубавият метод, само че колкото и средства да заделят страни като България и Румъния, ние постоянно разчитаме и на съюзните качества за това, че евентуалният агресор ще бъде спрян, т.е. той да не си и помисля да ни атакува “, добави той.

„ Приоритетът в програмата за вложения, призната от Министерския съвет в сряда и изпратена в Народното събрание, е за системите за радиолокационно наблюдаване -  3D радари, т.е. тези за противоракетна защита, бреговите противокорабни комплекси. Тези, с които разполагаме сега, са остарели руски “, разясни министърът. 

„ Много сполучливо сега се употребяват системите за противовъздушна и противоракетна защита със междинен обхват. Идеята на самодейността за европейски небесен щит е не всяка страна да си купува зенитно-ракетни комплекси, а страните да се обединят, да заявят повече, да се включат в основаването им, с цел да може единичната цена да падне ”, добави той.

След като водещият Виктор Николаев го пита какъв брой системи са ни нужни, с цел да покрием небето си, професорът сподели, че това не било независимо, а след това добави че всяка страна придобивала избран брой зенитно-ракетни комплекси, само че в тактиката на НАТО по думите му се казвало, че когато е належащо, има мобилни системи и съдружници, които трансферират такива системи на посоки, които са застрашени. Не е желателно да споделям броя, съобщи по-късно министърът. 

„ По думите му в Румъния разноските за защита са 2,5% от Брутният вътрешен продукт, при Балтийските страни повече от това, а Полша задминава 4%. „ Разходите служат за създаване на качества, които ще подсигуряват сигурността по допустимо най-хубавия метод. Ние постоянно разчитаме и на съюзните качества. С тези 2% започваме да модернизираме по-съществена част от нашата войска, тъй че тя да работи с нашите съдружници, когато се наложи, а в това време да се тренира ”, добави той.

„ Имаме и в този момент дронове в Сухопътни войски. Те са разнообразни типове. В Украйна са несъмнено над 100 разновидности. Ние имаме потребност от всички типове. В момента имаме минидронове, които се употребяват в тактическо отношение, разполагаме със системи за наблюдаване. Придобиваме нови за Сухопътни войски, а за Военновъздушни сили са по-големите “, съобщи Тагарев. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР