Военният министър Стефан Янев се срещна с посланика на Украйна

...
Военният министър Стефан Янев се срещна с посланика на Украйна
Коментари Харесай

Стефан Янев подкрепил Украйна за Крим на среща с посланика, от военното министерство пестят информация

Военният министър Стефан Янев се срещна с посланика на Украйна Виталий Москаленко. По време на диалозите сред двамата е станало въпрос и за съветския гнет в Крим. От кабинета на Янев изпратиха информация, в която обаче мистериозно се икономисва информация. На страницата си във Facebook от посолството на Украйна написаха: " Стефан Янев удостовери поддръжката на България за териториалната целокупност и суверенитета на Украйна, в това число Автономна република Крим и близките териториални води ". От пресцентъра на някогашния министър председател обаче са решили да спестят значимата тематика. Припомняме, че президентът Румен Радев, чийто длъжностен министър председател беше Стефан Янев, съобщи, че Крим е съветски. Остава цялостна тайнственост последно какво е мнението на новата власт и за какво не се показват значимите тематики от срещите на министри, а се пуска изборно информация.

Вижте по какъв начин посолството на Украйна отрази срещата:

Днес дипломат Виталий Москаленко организира среща с министъра на защитата на Република България Стефан Янев.
Имаше полемика:

настоящо положение и вероятности за развиване на военно-техническото съдействие сред Украйна и България;
благоприятни условия на планове за развиване, ориентирани към подсилване на сигурността в Черноморския район.

Стефан Янев удостовери поддръжката на България за териториалната целокупност и суверенитета на Украйна, в това число Автономна република Крим и близките териториални води.
Министърът на защитата удостовери още, че България поддържа решаването на руско-украинските несъгласия по извънредно дипломатически способи.

От българска страна взеха решение, че тематиката за Крим не е толкоз значима:

Министърът на защитата Стефан Янев се срещна с посланика на Украйна в страната ни Н.Пр. Виталий Москаленко през днешния ден, 1 февруари. Това оповестиха от Министерството на защитата. Основни тематики на диалога бяха двустранните връзки в региона на защитата, вероятностите за развиване на военно-техническото съдействие и въпроси от настоящия дневен ред на сигурността в района.

Н. Пр. Москаленко изрече признателност за поддръжката за страната му, която България постоянно е заявила и отстоявала. Той акцентира обичайно положителното равнище на разговор и двустранно съдействие в региона на защитата. Бяха обрисувани и евентуалните насоки за развиване на военно-техническото съдействие.

По време на диалозите беше подложен акцент върху настоящи въпроси на сигурността. Във връзка със обстановката в и към Украйна министър Янев съобщи: „ Българското държавно управление прави вероятното, с цел да се откри дипломатическо решение на актуалната обстановка и да бъдат контролирани връзките сред всички страни в района “. Той добави, че като черноморска страна България е заинтригувана от хармоничното развиване на икономическите, културните и обществените връзки сред страните.

На срещата участваха и аташето по защитата на Украйна у нас полковник Дмитро Лукашук, военният и военноморски аташе подполковник Олександър Бадзюк и шефът на дирекция „ Отбранителна политика и обмисляне “ в Министерството на защитата бригаден военачалник Радостин Илиев.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР