Военният министър Драгомир Заков категорично заяви, че България няма как

...
Военният министър Драгомир Заков категорично заяви, че България няма как
Коментари Харесай

Военният министър: Нямаме оборудване за нашата армия, как да дадем за Украйна?

Военният министър Драгомир Заков изрично съобщи, че България няма по какъв начин да изпрати помощ за защитата на Украйна, защото личната й войска страда от тежки дефицити. В първата си конференция някогашният посланик разкри, че има развиване по сформирането на българската бойна група под управлението на НАТО за отговор на съветската експанзия в Украйна.

Въпреки че до момента се говореше за наличието главно на американски и английски бойци в нея като запълване на некомплекта, Заков посочи, че масирано ще бъде в действителност италианското деяние в нея. По думите му наклонността е батальонът да еволюира до многонационален. И чака съставът му да бъде запълнен както с фрагменти, по този начин и с съоръжение до месец-два. Втора механизирана бригада ще е главната конструкция на бойната група.

От думите на министъра стана още ясно, че той залага на оживление на главните девет предпочитани планове за рационализация на армията, вместо на повдигане на заплатите за военнослужещите. Все отново Заков планува да продължи желанията на предшественика си Стефан Янев за повдигане на порциона на армейците ни.

" Социалният статус е част от пакета тласъци за привличане на военнослужещи. Без сериозен обществен пакет мъчно бихме могли да ги задържим. Но съгласете се, че даже най-високата заплата, в случай че един военнослужещ работи с техника на татко му или дядо му, това е извънредно нестимулиращо ", съобщи Драгомир Заков.

Той се е срещнал с декларацията на шестимата някогашни министри на защитата и разяснява, че всяка страна, жертва на военна експанзия би трябвало да се отбрани. " Министърът на защитата не може самичък да подарява и да изпраща каквото и да било ", добави той. И ясно сподели, че българските Въоръжени сили сами изпитват известни дефицити. " Да, има рамкови контракти за придобиване на съоръжение, само че това не може да се случи от през днешния ден за на следващия ден ", отсече той. И добави: " Няма по какъв начин да дадем нещо, което нямаме ".

Заков е на мнение, че този сериозен дефицит през днешния ден е плод на неправилни решения в предишното. " За да изпратим помощ, би трябвало да лишим нашите Въоръжени сили ", безапелационен бе той. И подсети, че България способства към Украйна с филантропична, а би могла да изпрати и " осведомителна " помощ. Освен това е ангажирана и финансово.

Министърът прикани да не се основава догадка, че щом България не изпраща оръжие, то страната поддържа съветската страна. Както и да не се пояснява, че в случай че една страна изпраща военна помощ, тя провокира военни дейности на територията си. " Не одобрявам нито една от двете тези ", сподели той. " Не се поддавайте на агитация. Суверенитът ни, териториалната ни целокупност са вероятни само и единствено посредством груповите системи за защита - главно на НАТО, само че и на Европейски Съюз ", безапелационен бе Драгомир Заков.

Очаквайте детайлности!
ТЕМА преди 24 минути 169 преди 31 минути 242 преди 3 часа 1240
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР