Военният експерт Литовкин заяви, че бойните роботи Maркер“ са по-ефективни

...
Военният експерт Литовкин заяви, че бойните роботи Maркер“ са по-ефективни
Коментари Харесай

Руските терминатори пристигнаха в зоната на СВO: как бойните роботи ще променят тактиката за защита на Донбас

Военният специалист Литовкин съобщи, че бойните роботи „ Maркер “ са по-ефективни от БПЛА във връзка с разузнаването

Стана известно, че четири съветски бойни робота " Маркер " са пристигнали в Донбас. Експерти работят по приложението им. На тях ще се инсталират мощни противотанкови оръжия. Сега върви " зареждането на целеви изображения ". И създаването на " бойни логаритми ". Както колесната, по този начин и верижната версия на транспортното средство дойдоха в зоната на СВO.

Тази машина с хибриден мотор ще устоя повече от два дни без зареждане. Тя е подготвена да противодейства да вземем за пример на американските танкове Abrams или немските Leopards. Съобщава се, че колесният " Маркер " може да се движи самостоятелно до 60 часа и да носи картечница или ракетна установка или дрон.

Гъсеничният вид на робота е подобаващ за инсталиране на 12,7-мм картечница УТЕС или блок от противотанкови гранатомети РПГ-26. Роботизираната платформа се нарежда като конструктор за основаване на разнообразни комбинации и модели на бойни дейности в бъдещето.

Платформата Maркел е взаимен план на Националния център за развиване на технологиите и главните детайли на роботиката към Фонда за переспективни проучвания и неправителствената организация Aндроидни тeхнологии.

KP.RU се обърна за коментар към Виктор Литовкин, боен наблюдаващ, полковник в оставка.

Представяте ли си действителните благоприятни условия на „ Маркер ”?

- Нека първо да го тестваме в действителна борба, да вземем за пример в зоната на СВО.

- Какво е военен робот в 21 век?

- Това е здрава, способна за офроуд, независима платформа. На която е инсталирана ефикасна и много дребна разследваща и бойна единица. Плюс сигурна информационна единица. Като цяло комплексът от блокове е най-ефективната настройка.

- Комплекс от такава композиция от съоръжение с многопосочно деяние ще бъде по-ефективен на колела или на вериги?

- Може да се допусна, че по-скоро верижния. Но по-важното е каква самонастройка има тази система. Какъв програмен продукт има. Какви са входящите данни за съответни цели и задания? Тази система, роботът Maркер, би трябвало неотложно да осведоми своя оператор, че е намерил дадена цел. Според програмата той е задължен за секунда да предава координатите на задачата и нейните качества за отблъсване на офанзива. И операторът би трябвало да може освен да удостовери, да вземем за пример, огън на проваляне, само че и да координира бързото бягство от ответния огън на задачата, в случай че тя не бъде улучена или в случай че дилемите се трансформират внезапно.

- Защо наземният " Маркер " е по-добър от коптер или БЛА?

- Коптерът е съвсем постоянно ясно забележим за врага. И заради това той съвсем постоянно е образно уязвим. А " Маркерът " се движи по земята. И е евентуално неоткриваем до избран миг, преди роботът да доближи избрана позиция до задачата.

- " Маркер " може да носи в пъти повече бойна и разследваща техника от всеки въздушен дрон?

- Поради компоновката си - най-вероятно да. Но към този момент е мъчно да се каже какъв брой по-ефективно е потреблението му – нали по тази причина в този момент ще го тестват в бойни условия в Донбас.

- Американците имат ли по-ефективни бойни роботи от нашите?

- Трябва да се питат по-тясно профилирани специалисти. Но това е малко евентуално.

- " Маркер " може да се оцени по-скоро като шпионин или по-скоро като щурмовик?

- Всъщност към този момент имаме бойния робот Уран-9. Той беше показан на ревюто " Армия 2022 ". Който можеше и да стреля, и да води разузнаване. И да излиза един на един против плана на дота или дзота. Да, шансът за провалянето му е значителен. За него, за този робот, несъмнено, ще е тъпо. Но за индивида несъмнено, несъмнено ще ни е по-жалко.

- Има ли " Маркер " необятен набор от съоръжение, което ви разрешава да проследявате придвижванията както на наземни, по този начин и на въздушни цели, при всевъзможни метеорологични условия и когато и да е на деня?

- При такава сериозна наличност на съоръжение може да се допусна както висока " всесезонност ", по този начин и висока накърнимост. Но още по-логично е да се допусна, че разработчиците са вложили в добра отбрана на подобен безценен военен робот авансово.

Освен това би трябвало да се означи, че същият " Уран " е подготвен, съединен робот, който постоянно се ръководи на несъмнено разстояние. Но " Маркер " - съгласно днешните данни - е към момента платформа, на която можете да окачите съоръжение от съвсем всяко направление. И да се сглобява оборудването във всякаква композиция.

- Тоест подобен всесезонен " терминатор ", който не гори в огън и не потъва във вода?

- Това би трябвало да се види. Ето, тук имаме бойна машина за поддръжка на танкове (БМПТ) „ Терминатор “. Изглежда, че е на близо 20 години. Имаше известия, че в този момент има повече от дузина от тях на фронтовата линия. Има ли към този момент информация какъв брой ефикасни са се посочили?

- Американците употребявали ли са бойни роботи?

– В Ирак, в Афганистан, в Сирия – с друга степен на успеваемост. Що се отнася до " Маркера " - той към момента е нещо такова... нещо единствено по себе си. Чиито благоприятни условия към момента са в действителност незнайни.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР