Военните заплахи на Китай срещу Тайван само ще увеличат подкрепата

...
Военните заплахи на Китай срещу Тайван само ще увеличат подкрепата
Коментари Харесай

Заплахите на Китай само ще засилят подкрепата за Тайван

Военните закани на Китай против Тайван единствено ще усилят поддръжката за острова от страна на Съединените американски щати и други демокрации – това обявиха от Министерство на външните работи на Тайван, откакто Китай организира военни учения наоколо до Тайван, до момента в който американска делегация бе на посещаване в Тайпе.

Пекин упрекна законодателите, в това число ръководителя на Комисията по външните работи на Сената Боб Менендес, за генериране на напрежение в протока поради тяхното „ провокативно “ посещаване. Китай твърдо стои зад убеждението си, че демократично управляваният Тайван е част от неговата територия и не трябва да бъде третиран като самостоятелна суверенна страна.

В изказване късно в петък Министерство на външните работи на Тайван осъди реакцията на Китай.

„ Заплахата със мощ от тоталитарното държавно управление на Китайската комунистическа партия против Тайван единствено ще ускори волята на тайванския народ за отбрана на свободата и демокрацията “. В изказването се споделя още, че дейностите на Пекин ще провокират още по-силна вълна на поддръжка от Съединени американски щати и демокрациите по света.

Тайван ще продължава да задълбочава съдействието със Съединени американски щати и други съидейници, с цел да отбрани свободния и отворен Индо-тихоокеански район и да предотврати „ непрекъснатата агресия на Китай “, споделиха още от министерството.

Сенатор Бен Сасе, един от шестимата законодатели, посетили Тайван, сподели в изказване: „ Американският народ не обича тираните и вместо това инстинктивно поддържа свободолюбивия народ на Тайван “.

Островната страна беше окуражена от поддръжката на Съединени американски щати, препоръчана от администрацията на Байдън, която неведнъж говореше за своя „ корав “ ангажимент към демократично управлявания остров.

Въпреки че Съединени американски щати нямат публични дипломатически връзки с Тайван, те са най-важният интернационален покровител и снабдител на оръжие за острова. Това в допълнение нагнетява напрежението в връзките сред Китай и Съединени американски щати.

Правителството на Тайван сподели, че единствено 23 милиона жители на острова могат да вземат решение неговото бъдеще.

Президентът на страната Цай Ин-уен на собствен ред акцентира, че позицията на Тайван е да отстоява суверенитета и да пази демокрацията си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР