Военните в Азербайджан обявиха антитерористични операции в спорния регион Нагорни

...
Военните в Азербайджан обявиха антитерористични операции в спорния регион Нагорни
Коментари Харесай

Азербайджан обяви, че започва антитерористични операции в Нагорни Карабах

Военните в Азербайджан оповестиха " антитерористични " интервенции в противоречивия район Нагорни Карабах, който е част от територията на страната, само че е обитаем с близо 120 хиляди арменци.

Азерските управляващи настояват, че употребяват високоточни оръжия за интервенцията, а нейната цел е - изтъквам - " да ограничи огромни провокации " в района, откакто арменските сили редовно атакували позиции на армията на Азербайджан.

От страната настояват, че обстрелват единствено военни цели и са основали филантропични коридори за евакуация на цивилни, в това число през Лачинския кулоар, който води към Армения. На фрагменти в обществените мрежи се чуват сирени за въздушна паника и гърмежи в основния град на Нагорни Карабах, Степанакерт.

Междувременно в Ереван се организираха митинги против властта. Премиерът на Армения отхвърли страната да атакува азерски сили и упрекна Баку, че задачата на интервенцията е " етническо пречистване " на района от арменци. Властите в Нагорни Карабах настояват за жертви и ранени.
Не бива да разрешаваме на задгранични и локални сили да нападат държавността на Армения. Има апели от разнообразни страни за прелом в страната.
Никол Пашинян, министър-председател на Армения

Реакция пристигна и от Русия, която взе участие в съглашението за прекъсване на огъня в Нагорни Карабах през 2020 година и разположи 2000 миротворци. От Москва още веднъж приканиха двете страни да се придържат към него.
Руските мироопазващи сили не престават да извършват дилемите си. Сигурността на нашите миротворци ще бъде абсолютно обезпечена от всички страни. Командването на съветските мироопазващи сили е в непрекъснат контакт с представители на арменците от Карабах и азербайджанските управляващи.
Мария Захарова, представител на министерството на външните работи на Русия

След разпадането на Съветския съюз разногласията сред Армения и Азербайджан за контрола над района не стопират. До ескалацията тази седмица се стигна, откакто Баку упрекна " противозаконни арменски въоръжени групи " за убийството на военни и цивилни.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР