Военните разходи в света през 2018 г. възлизат на 1,8

...
Военните разходи в света през 2018 г. възлизат на 1,8
Коментари Харесай

Военните разходи в света продължават да нарастват

Военните разноски в света през 2018 година възлизат на 1,8 трлн. $, което е с 2,6% повече от миналата година. Това се споделя в годишния отчет на Международния институт за проучване на мира в Стокхолм (SIPRI) , представен от РИА Новости.

Според проучването международните военни разноски през 2018 година доближават най-високото си равнище от 1988 година, когато институтът стартира да събира информация по този въпрос. " През 2018 година международните военни разноски са със 76% по-високи, в сравнение с през 1998 година, когато те доближиха най-ниското си равнище след края на Студената война ", се споделя в отчета.
 
Според SIPRI военните разноски като цяло възлизат на 2,1% от международния Брутният вътрешен продукт, което е приблизително еквивалентно на 239 $ на човек.
 

Тази година Русия отпада от първите пет страни с най-големи военни разноски. През 2018 година Москва е похарчила 61,4 милиарда $, което е с 3,5% по-малко от предходната година. Така Русия спадна на шесто място в рейтинга на института. Първите пет страни с най-големи военни разноски в света включват Съединени американски щати, Китай, Саудитска Арабия, Индия и Франция, които съставляват 60% от международните военни разноски.
 

За първи път от 2010 година американските военни разноски нарастват с 4,6% до 649 милиарда $. " Военните разноски на Съединени американски щати през 2018 година почти подхождат на сумата на военните разноски на осемте страни след Съединени американски щати в класирането на SIPRI ", се споделя в отчета. Според анализатори на института, " растежът на американските военни разноски се дължи на осъществяването на новата стратегия за оръжия на администрацията на Тръмп от 2017 година ". Делът на Китай, който е класиран на второ място, е 14%. В същото време най-високият % на нарастване измежду първите 15-те страни се пада на Турция - 24%. -->
 

Докладът също по този начин отбелязва, че нарастването на военните разноски се следи през 2018 година в страните от Централна и Източна Европа . " Разходите на Полша набъбнаха с 8,9% през 2018 година до 11,6 милиарда $, а разноските на Украйна се усилиха с 21% до 4,8 милиарда $. Разходите на България, Латвия, Литва и Румъния също се усилиха сред 18-24% през 2018 година ", се споделя в документа. Според Петър Веземан, старши академик от SIPRI в Програмата за оръжие и военни разноски, това повишаване на разноските " значително се дължи на възходящото разбиране на заканите от Русия ".
 
Международният институт за проучване на мира в Стокхолм е учреден през 1966 година Той е самостоятелен мозъчен концерн, който учи спорове, въоръжения, надзор над въоръженията и разоръжаване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР