Военните паради датират от древните времена на Рим и Персия

...
Военните паради датират от древните времена на Рим и Персия
Коментари Харесай

10-те най-големи военни парада в света

Военните паради датират от античните времена на Рим и Персия – могъщи империи, които по друг метод демонстрират своите армии в спокойно време. Те са както за проява на мощ, по този начин и за развлечение на цивилните, тъй като всеки боен церемониал има лична хубост и магия. Те са и метод войските косвено да премерят опциите си, а страните, посредством своята военна мощност, да предупредят евентуалните си врагове.

Всеки от тях съставлява еманация на политиката на страната във военната област. Но не на последно място, те са плод на патриотичното образование и историческата памет на всеки народ, която се предава и култивира. Днес ви представяме 10-те най-големи военни парада по света, които демонстрират мощ, точност, дисциплинираност и хубост.

1. Русия

 10-те най-големи военни парада в света

Неоспорим факт е, че руснаците са първенци от дълги години във военните паради. Величествените подиуми на 9 май на Червения площад интригуват милиони хора по света. Руската войска е сложена като полезност освен на държавно равнище, само че и за всеки обособен жител, измежду които съвсем няма такива, които да не са изгубили близки по време на войните. На последния церемониал маршируваха близо 10 000 военни, след които минаха 200 бойни машини, само че това надалеч не е най-мащабният церемониал, проведен от руснаците. Засега за подобен може да се дефинира честването на 70-годишнината от успеха над Хитлеристка Германия. Русия всяка година изумява хората по земята, като показва ракети и танкове без аналог.

2. Северна Корея

 10-те най-големи военни парада в света

Северна Корея също предлага ненадминато представление на централния площад „ Ким Ир Сен “ в Пхенян. Тази година севернокорейският церемониал се организира на 8 февруари. В него са взели участие 13 000 бойци и 600 единици бойна техника. Демонстрирана е нова междуконтинентална балистична ракета от нов вид „ Хвасон-15 “, ракети на твърдо гориво за изстрелване от подводници, както и танкове, бронтетранспортьори, елементарна и реактивна артилерия. Парадът в Северна Корея, на който участва водачът Ким Чен Ун, бе във връзка годишнината от основаването на националната войска. Той нормално се организира през април.

3. Kитай

 10-те най-големи военни парада в света

Естествено китайците не отстъпват по нищо на руснаците. Прецизност, жанр, съвършена синхронизация, видеозаписи и даже микрофони на пода, усилващи стъпките на бойците. В парада вземат участие 12 000 военнослужещи и 600 единици военна техника, в това число повече от 100 самолета. Китайските паради имат бурна история. От 1949 до 1959 година военните паради в страната се провеждали всяка година в Деня на образованието – 1 октомври. Но за спестовност на средства се взема решение да се провеждат сходни прояви единствено за кръгли годишнини – на всеки 10 години. През 1966 година обаче в Китай стартира така наречен Културна гражданска война и тези прояви са изцяло отстранени. През 80-те години на XX в. традицията е възобновена, само че още веднъж единствено за кръгли годишнини. Последният боен церемониал в Китай се състоя на 3 септември 2015 година в чест на 70-годишнината от успеха във Втората международна война и Китайската война против японските нашественици (1931-1945 г.). Тържествата в Китай възвеличават ролята на ръководещата комунистическа партия, представяна като движеща мощ за успеха над Япония и избавител на нацията.

4. Франция

 10-те най-големи военни парада в света

Военният церемониал в страната се организира на 14 юли – Деня на Бастилията, народен празник на Франция и минава по централния парижки бул. „ Шанз-Елизе “. Празникът е въведен за първи път през далечната 1880 година и отбелязва по едно и също време две събития във френската история – щурмуването на Бастилията и началото на революцията. Датата се свързва с рухването на абсолютизма във Франция. Повече от 11 хиляди военни, самолети, хеликоптери и профилирана електронна техника охраняват парада. На събитието всяка година се демонстрират „ бижутата “ от времето на Първата международна война, само че и най-новите френски военни достижения, измежду които през предходната година мощно усещане направи транспортният „ Еърбъс А 400-М “. Освен в Париж на същия ден се провеждат и по-малки паради в други градове на страната (Тулон например). В последните години с изключение на френската войска вземат участие и армии на други страни.

5. Англия

 10-те най-големи военни парада в света

Въпреки че Англия не има народен церемониал, който е отдаден на проявлението на военния си капацитет, страната чества годишно Деня на въоръжените сили, нормално през последния уикенд на юни. На този ден управата се стреми да отдаде респект към мъжете и дамите, които служат в английската войска, вместо да демонстрира своята власт към други нации. Въпреки че нормално се организира главен церемониал в един от градовете на Обединеното кралство, по-малки празници има и в други градове в страната, както и в в чужбина. Тук е заложено на помпозните униформи на армията, повода за което е, че при старта на парадите през 1831 Британската империя е била най-вече морска мощ, а мъчно можеш да дефилираш с кораби пред Бъкингамския замък.

6. Иран

 10-те най-големи военни парада в света

Иран също има два парада – на Националния ден на армията, 18 април, и на 22 септември, отдаден на войната с Ирак. Иранското държавно управление прави галерия на военна мощ на Деня на армията, като показва нови технологии за защита. Парадът се организира пред мавзолея на Рухола Хомейни, който през 1979 година, в тирада пред народа, дефинира датата за боен церемониал и приканва нацията годишно да демонстрира по този метод своята военната подготвеност. На събитието участват силите с разнообразни поделения на иранската войска. Друг сходен церемониал се провежда в чест на военноморските сили на Иран в Персийския залив и в Оман с военните кораби, които плават в стратегическите води в шоу на власт.

7. Япония

 10-те най-големи военни парада в света

В Япония от 1966 година на всеки 1 ноември се чества Денят на самозащитата в Токио. И макар че силите за самозащита са основани на 1 юли 1954 година, естествените условия в страната принуждават хората да си изберат дата, която да разрешава годишното образуване на сходно огромно събитие. Японците насочват всичките старания на ангажираните военни към хората в Япония, а не толкоз към военни достижения. Тази философия през цялото време на японските сили за самозащита се следва и до през днешния ден, а резултатите са безапелационни – последното изследване на публичното мнение демонстрира, че над 90% от участвалите имат позитивно усещане от японските сили, като този % е рекорден от началото на провеждането на това изследване.

8. Куба

 10-те най-големи военни парада в света

Кубински бойци и стотици хиляди жители се впускат през „ Площада на революцията “ в столицата Хавана в обичайното шоу на силата и националистическия военен дух. Военният церемониал и марш се организират на всеки пет години на 2 декември, с цел да се означи Денят на въоръжените сили, както и идването на Гранма, която кубинските революционери употребяват, с цел да смъкват диктаторския режим. Последният път е отсрочен с един месец заради гибелта на кубинския водач Фидел Кастро през ноември 2016 година По искане на Кастро, законодателят на Куба единомислещо приема възбрана на монументи в негова чест и улици, кръстени на него, само че все пак хората намират метод да му извърнат нужното внимание.

9. Венецуела

 10-те най-големи военни парада в света

Страната провежда огромна церемониал на датата, на която преди повече от два века е оповестена независимостта на страната. Традиционно се организира в столицата Каракас. На 19 април 1810 година тъкмо там избухва въстанието, което дава начало на войната за самостоятелност на испанските колонии в Южна Америка. Няколко хиляди военнослужещи и цивилни лица годишно взимат присъединяване в парада на площад „ Просерес “. На последния церемониал на вниманието на прииждащите жители са показани доста целеви изтребители, измежду които най-впечатляващ е Су-30МК2. Парадът приключва с проява на съветски бойни хеликоптери Мi-35M и военно-транспортни хеликоптери Мi-17V-5.

10. Чили

 10-те най-големи военни парада в света

Повече от един век военният церемониал на Чили или още именуван „ Великият боен церемониал “ е традиция в границите на празника за Деня на независимостта в страната. Той се организира в Сантяго на 19 септември в чест на славата на чилийската войска, включващ освен сухопътните войски, само че и останалите чилийски въоръжени сили: чилийският флот, чилийската армия. Също по този начин е в чест на годишнината от формалното встъпване в служба на този ден през 1818 година на първото държавно управление, което става очевидец на първия боен церемониал на самостоятелната нация. През 1915 година този ден е разгласен и за „ Ден на чилийската войска “.

Търсейки мястото на България на международната военна сцена, можем да кажем, че у нас най-големият брой военни, които са взели участие в такова събитие е 1200 души. Само за съпоставяне съвсем 2 пъти по-голям е съветският оркестър. Парадът ни показва част от военновъздушните ни сили, само че е най-вече пешеходен и може да се следи на 6 май, Денят на армията, на жълтите павета в София.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР