Аун Сан Су Чи на Мианмар помилва: Доклади

...
Военните на Мианмар помилваха Нобеловата лауреатка Аун Сан Су Чи,
Коментари Харесай

Военните на Мианмар помилваха Нобеловата лауреатка Аун Сан Су Чи, като я помилваха за пет от многобройните престъпления, за които тя е била затворена за общо 33 години, според медийни съобщения.

Помилването, обявено във вторник, беше част от амнистия, дадена на повече от 7000 затворници за отбелязване на будистките пости.

Бившата лидерка, която според съобщенията беше преместена миналата седмица от затвора в домашен арест в столицата Найпито, е задържана, откакто военните свалиха нейното правителство и завзеха властта с преврат в началото на 2021 г.

Тя обжалва присъдите за различни престъпления, вариращи от подбуждане и изборна измама до корупция.

Тя отхвърли всички обвинения.

Информиран източник каза на агенция Ройтерс, че въпреки помилванията Аун Сан Су Чи ще остане в ареста.

„Тя няма да бъде освободена от домашен арест“, каза източникът, който отказа да бъде идентифициран поради чувствителността на въпроса.

АФП междувременно каза, че 78-годишният бивш лидер все още е изправен пред 14 други случая.

„Тя не можа да бъде освободена напълно, въпреки че някои присъди срещу нея бяха помилвани. Тя все още трябва да се изправи пред 14 случая. Само пет от 19 случая бяха помилвани“, цитира правен източник.

Присъдите на бившия президент Уин Миинт също бяха намалени като част от амнистията, според Асошиейтед прес.

Aung San Suu Kyi е дъщеря на героя за независимост на Мианмар и за първи път беше поставена под домашен арест през 1989 г. след огромни протести срещу десетилетия военно управление.

През 1991 г. тя спечели Нобеловата награда за мир за кампания за демокрация, но беше напълно освободена от домашен арест едва през 2010 г. Тя помете избори през 2015 г., проведени като част от предварителните военни реформи, които бяха спрени от преврата през 2021 г.

 

 

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР