Военните на Азербайджан са нанесли удар по опорен пункт на

...
Военните на Азербайджан са нанесли удар по опорен пункт на
Коментари Харесай

Напрежение и обстрел на границата между Армения и Азербайджан

Военните на Азербайджан са нанесли удар по опорен пункт на Армения, като ситуацията на границата сред двете страни остава напрегната, оповестиха от азербайджанското министерство на защитата, представени от съветските медии.

" Точният огън на нашите елементи в нощните боеве благодарение на артилерия, минохвъргачки и танкове унищожи опорен пункт, артилерийски установки, автомобилна техника и жива мощ на съперника ", прецизирал източникът от азербайджанското военно ведомство.

Той добави, че в сражението е умрял старши лейтенант Махмудов Рашад Рашидоглу. " В момента оперативните условия се намират под контрола на нашите войски, подхващат се решителни ограничения против съперника. Вражеската страна крие информация за загубите ", прибавиха от военното министерство на Азербайджан.

По-рано в Ереван обявиха, че Азербайджан е възобновил обстрела на арменски позиции тази заран. Военният министър на Армения е наредил на персоналния състав да бъде въздържан.

Между Ереван и Баку съществува спор за статута на региона Нагорни Карабах, която през февруари 1988 година разгласи излизането си от състава на Азербайджанската руска република.

Азербайджан загуби надзор над самостоятелния район и седем прилежащи към него региона по време на въоръжената борба с Армения в интервала 1992-1994 година Преговорите за спокойно споразумяване на спора се водят от 1992 година в границите на Минската група на ОССЕ, ръководена от трима съпредседатели - Русия, Съединени американски щати и Франция.

Ново изостряне на напрежението стартира през вчерашния ден на границата на Товузския регион в Азербайджан с региона Тавуш в Армения. Азербайджанското министерство на защитата посочи, че е имало обстрел на позициите му от арменските военни. Според Баку трима азербайджански бойци са починали през вчерашния ден, арменците също са претърпели загуби.

В същото време от Министерството на защитата на Армения обявиха, че азербайджанските военни са се пробвали с поддръжката на артилерия да завладяват арменски опорен пунктт. Според Ереван Азербайджан е претърпял загуби, а Армения - не.

Арменският министър председател Никол Пашинян настоя по време на съвещание на държавното управление, че азербайджанските " провокации няма да останат без отговор ".

Арменският министър на защитата Давид Тоноян предизвести, че Ереван " ще отговори на дейностите на Азербайджан, в това число посредством заемане на преференциални позиции " на тяхна територия.

Той сподели, че арменските сили " не обстрелват цивилни цели в Азербайджан и удрят единствено инженерна инфраструктура и механически уреди на азербайджанските въоръжени сили ".

Външният министър на Армения Зохраб Мнацаканян е разискал рецесията по телефона с ръководителя на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКБ), ръководен от Русия боен блок.

Имайки поради военния съюз, от канцеларията на азербайджанския президент Илхам Алиев обявиха през вчерашния ден, че " военната случка " на Армения има за цел да притегли ОДКБ в сраженията.

Министерството на външните работи на Турция излезе с декларация, подкрепяща тюркоезичния си съдружник Баку.

" Турция ще продължи с целия си потенциал да поддържа Азербайджан в битката му да пази своята териториална целокупност ", подчертаха от турското външно ведомство.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР