Военните министри на Русия и Беларус Сергей Шойгу и Виктор

...
Военните министри на Русия и Беларус Сергей Шойгу и Виктор
Коментари Харесай

Москва и Минск договориха разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус

Военните министри на Русия и Беларус Сергей Шойгу и Виктор Кренин подписаха в четвъртък в Минск документи, които разрешават разполагането на съветски тактически нуклеарни оръжия на територията на Беларус.

Новината идва, откакто през март съветският президент Владимир Путин за вероятността Москва да разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус, която граничи с Украйна и три страни от НАТО. Авторитарният водач на Беларус Александър Лукашенко се съгласи.

Съобщението провокира рецензии от страна на държавните управления по света, като НАТО го назова " рисково и безконтролно ". Тогава Държавният департамент на Съединени американски щати сподели, че не вижда никакви признаци, че Русия се готви да употребява нуклеарно оръжие в Украйна.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу сподели след подписването в четвъртък, че Москва ще резервира контрола върху оръжията, до момента в който са на беларуска територия. По думите му решението за прехвърлянето на нуклеарни оръжия е взето " в подтекста на извънредно внезапната ескалация на заканите по западните граници на Русия и Беларус.

Междувременно същия ден Лукашенко сподели пред публицисти в Москва - където взе участие в среща на Евразийския стопански съюз - че " прехвърлянето на нуклеарните оръжия (от Русия към Беларус) е почнало ". Когато публицист попита дали някое от съветските тактически нуклеарни оръжия към този момент е в Беларус, Лукашенко отговори: " Вероятно. Ще видя, когато се върна. "

От началото на пълномащабната си инвазия в Украйна преди 15 месеца Русия употребява Беларус като зона за подготовка на непровокираната офанзива. Беларус приветства по-близките връзки с Москва, откогато Западът ѝ наложи вълна от наказания. Това се случи, откакто през 2020 година Лукашенко получи шести президентски мандат на оспорвани избори, чиито резултати опозицията отхвърли, като се стигна до всеобщи митинги, на които Минск наложи държавни репресии.

Тактическите нуклеарни оръжия са оръжия с по-ниска мощ и са предопределени да се употребяват на бойното поле, вместо да унищожават цели градове. Русия не е разкрила какъв брой тактически нуклеарни оръжия има.

Не бяха разкрити детайлности за съглашението с Беларус по отношение на броя на оръжията, които ще бъдат ситуирани. Шойгу сподели, че споразуменията обгръщат процедурите за основаване на " особено " оборудване за предпазване на оръжията.

През април съветският дипломат в Беларус Борис Гризлов сподели, че проектът за разполагане на съветски тактически нуклеарни оръжия наоколо до страните членки на НАТО е изработен, " с цел да се усилят опциите за гарантиране на сигурността " на Съюзната страна Русия-Беларус - план за по-дълбока интеграция сред двете страни. Москва и Минск подписаха контракт за Съюзната страна през 1999 година и от този момент водят спорадични договаряния за нея.

От началото на войната съветските управляващи нееднократно са повдигали въпроса за евентуална приложимост на нуклеарни оръжия, като честотата на предизвестията нараства с продължаването на експанзията на Москва.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР