Военните конфликти, насилието и преследванията в страни като Сирия и

...
Военните конфликти, насилието и преследванията в страни като Сирия и
Коментари Харесай

Рекордните 65,5 млн. мигранти отчитат за 2016 г. от ООН

Военните спорове, насилието и преследванията в страни като Сирия и Южен Судан са принудили рекорден брой хора да изоставен домовете си, оповестява Агенцията за бежанците на Организация на обединените нации. По нейни данни до края на 2016 година бежанци и мигранти са били 65,5 млн. души.

Това съставлява нарастване с към 300 000 души от края на 2015 година, като спрямо 2014 година нарастването е от 6 млн. души, демонстрира годишен отчет на организацията. Според нейния началник Филипо Гранди настоящият брой е „ най-голямата цифра, откогато сме почнали да записваме тези данни ".

„ Във всеки случай това е недопустим брой и той приказва за потребността от взаимност и обща цел при предотвратяването и решаването на рецесии ", добави Гранди.

Според отчета 10,3 млн. души от всички бежанци и мигранти са напуснали домовете си единствено през последната година, в това число и 3,4 млн. души, които са напуснали родните си страни.

„ Това значи, че на всеки три секунди един човек е разселен - по-малко от времето, належащо за прочитането на това изречение ", показват от организацията за бежанците в изказване.

По-голяма част от хората, които са принудени да изоставен дома си, бягат на друго място в личната си страна и се дефинират като вътрешно разселени хора. В края на 2016 година такива са били 40,3 млн. души, което съставлява лек спад в съпоставяне на миналата година, когато са били 40,8 млн. Най-много вътрешно разселени хора има в Сирия, Ирак и Колумбия.

Други 22,5 млн. - половината от които деца, са били регистрирани предходната година като бежанци, което съгласно данните на Организация на обединените нации съставлява „ най-високите регистрирани в миналото стойности ". Само шестгодишният сирийския спор е изпратил 5,5 млн. души в чужбина, в това число и 825 000 души предходната година, което трансформира в страната в най-големия източник на бежанци. Заедно с 6,3-те млн. вътрешно разселени сирийци, близо две трети от всички сирийски жители са били принудени по един или различен метод да изоставен домовете си.

Въпреки това Гранди предизвестява, че сирийската рецесия, която до момента е лишила живота на 320 000 души, „ се трансформира в забравена рецесия ". Той също по този начин предизвести и за разрастващата се рецесия, в която се трансформира спора в Южен Судан. По думите му това е „ най-бързо разрастващата се бежанска и разселническа рецесия " в света.

Гражданската война в Южен Судан, която стартира през декември 2013 година лиши живота на десетки хиляди души и принуди общо 3,7 млн. души да изоставен домовете си, което е близо една трета от популацията на страната.

Според отчета на Организация на обединените нации страната, в която има най-вече бежанци за миналата година както в Европа, по този начин и в целия свят е Турция, където се намират 2,9 млн. бежанци. За Европа на второ място се намира Германия (669 482 души), Франция (304 546 души), Швеция (230 164 души) и Русия (228 990 души).

В международен мащаб след Турция се подреждат Пакистан (1,4 млн. души), Ливан (над 1 млн. души), Иран (близо 1 млн. души) и Уганда, също с към 1 млн. души.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР