Военните бази в Близкия изток са инструмент за влияние на

...
Военните бази в Близкия изток са инструмент за влияние на
Коментари Харесай

„Ще бъде по-лошо, отколкото по време на Студената война“. За какво се подготви Пентагонът?

Военните бази в Близкия изток са инструмент за въздействие на Съединени американски щати от десетилетия. След следващата ескалация на палестинско-израелския спор обаче обстановката се трансформира. Новите действителности разкриха главната накърнимост на Пентагона.

Застрашени

През последния месец и половина американски уреди в Близкия изток са били атакувани 66 пъти, заяви министерството на защитата. От тях 34 са били в Сирия, като множеството от офанзивите са засегнали петролни полета:

8 – от кладенеца Конико в Дейр Ез Зор,

7 – по основаните в находището Ел Омар в същата провинция,

6 – по базата в Ат-Танф в южната част на страната,

6 – по базата „ Ал Шадади “ в провинция Хасака в североизточната част на страната,

4 – по зоната за кацане край Румалин,

3 – По базата „ Тел Байдар “ в същия район.

Но въпросът не се лимитира до петролните депа, където американците придвижват контрабандно гориво. Целите са били уреди, нужни за подкрепяне на кюрдите в регионите, граничещи с Турция и Ирак. „ Ат-Танф “ от своя страна поддържа контрола над бежанския лагер „ Ал-Рукбан “ в южната част на страната.

В Ирак обстановката не е по-добра за Вашингтон - 32 офанзиви, чиито цели са били обекти на Военновъздушни сили:

15 удара по военновъздушната база Ал-Асад в централната част на страната,

11 удара по Ал-Харир в Кюрдистан в Северен Ирак,

5 по в авиобазата в Ирбил в същия регион,

и още един – по Центъра за дипломатическа поддръжка в Багдад, който в действителност е различен боен обект.

Атаките оставиха над 60 ранени американци, в това число един, който умира от сърдечен удар, до момента в който се пробва да се скрие от дрон. Така че доставките на системи ТХААД и „ Пеътриът “, за които шефът на Пентагона Лойд Остин приказва през октомври, помогнаха единствено частично.

Остър растеж

Трябва да се означи, че от януари до октомври военните уреди на Съединени американски щати в тези две страни са били атакувани единствено седем пъти. От 17 октомври обаче броят на случаите се е нараснал доста. Освен това офанзивите през последния месец съставляват една трета от общия брой през целия президентски мандат на Джо Байдън.

Тази наклонност отразява радикална смяна в американската позиция в този неустойчив район. „ Мащабът и опциите на офанзивите, които нашите сили ще видят в близо до средносрочно бъдеще, ще бъдат невъобразимо по-лоши от това, което преживяхме по време на Студената война “, сподели предходната седмица заместник-началник на щаба на Военновъздушни сили Томас Лохед.

Допълнителен проблем за Вашингтон е, че мъчно може да се опълчи на каквото и да било. Въпреки че всички средства са налице: изтребители - от F-15 до F-35, и богат избор от дронове, в това число Global Hawk и Reaper, и даже две групи самолетоносачи, изпратени в района след 7 октомври.

Доскоро, както отбелязва „ Асошиейтед прес “, Съединени американски щати отговаряха на офанзиви единствено в Сирия - три пъти. По-специално Пентагонът твърди, че на 27 октомври изтребители са блъснали два склада в Ал-Букамал, благосъстоятелност на КСИР. След това на 8 ноември. хвърлиха бомби на сходно място покрай Майсулун в Дейр Ез Зор, а четири дни по-късно върху образователен център в провинция Маядин.

Снощи обаче обекти в Ирак също бяха подложени на американски удари.

Слаб отговор

„ Пентагонът споделя, че ударите са изчерпали военните ресурси на иранските съдружници и са създали тези уреди неизползваеми. Но критиците споделят, че реакцията бледнее спрямо 60-те офанзиви и ранените американци. По-важното е, че Съединените щати не са в положение да спрат тези офанзиви. “ - отбелязва Асошиейтед прес.

Подобна официална реакция се изяснява с няколко фактора, уверен е интернационалният публицист Абас Джума. „ Съединените щати съзнателно нападат единствено съдружниците, които не могат да съставляват опасност за националната им сигурност “, твърди той. „ Белият дом схваща, че по-радикален отговор може да докара до спомагателна ескалация, което въобще не е в техен интерес. Вашингтон не желаят пълномащабна война с Иран и се пробват по всевъзможен метод да я избегнат. Затова отговорът е толкоз въздържан. Техеран има доста ракети и дронове, има хиперзвукови ракети, тъй че при възможен спор Близкият изток няма да е безвредно място за американските бойци. "

Джума отбелязва, че Иран от своя страна е подготвен да отговори съответно, макар че не се стреми към директен спор. „ Пример е убийството на Касем Солеймани в Багдад от американците, след което КСИР – самичък, а не посредством прокурист – нанесе ракетна офанзива против американските бази в Ирак “, напомня той.

В същото време, сподели той, в този момент е мъчно да се плануват стъпките на Вашингтон. Например, не би трябвало да чакаме „ друго бягство на Съединени американски щати, какъвто видяхме в Афганистан “.

„ Явно чакат, че ще запазят надзор над обстановката и няма да разрешат тя да премине в открит спор “, признава анализаторът.

Това значи, че опасността няма да изчезне: Съединените щати просто няма с какво да я отстранен. Конфликтите в Украйна и Ивицата Газа затрудниха Америка да откри запаси за предприемане на дейности на други арени. Но Белият дом не може да си разреши да напусне Сирия и Ирак - това би било прекомерно тежък удар върху имиджа му в района. Следователно ще би трябвало да остане в подобен неуместен шпагат.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР