Военни делегации от Русия и Украйна проведоха първите от месеци

...
Военни делегации от Русия и Украйна проведоха първите от месеци
Коментари Харесай

Руски и украински военни обсъждат в Истанбул освобождаване на износа на зърно

Военни делегации от Русия и Украйна организираха първите от месеци насам диалози лице в лице през днешния ден, пробвайки се да реализират съглашение по проекта на Организация на обединените нации за експорт на блокирано украинско зърно към международните пазари през Черно море, заяви Асошиейтед прес.

Турски военни и представители на Организация на обединените нации също участваха в срещата в Истанбул, фокусирана върху намирането на метод милионите тонове зърно, които се намират в силозите в изискванията на войната в Украйна, да бъдат изнесени от пристанищата на страната към Средиземно море.

Срещата стартира малко след 14.00 часа локално време.

Руските и украинските публични лица, облечени в цивилни облекла, се изправиха едни против други, когато делегациите се настаниха към огромна квадратна маса, демонстрират фотоси от срещата.

Украйна е един от най-големите експортьори на пшеница, царевица и слънчогледово олио в света, само че нахлуването на Русия и войната нарушиха производството и стопираха доставките, като заплашиха доставките на храни в доста разрастващи се страни, изключително в Африка, и способстваха за повишение на цените.

Турция предложи да обезпечи безвредни коридори в Черно море и работи с Организация на обединените нации, Русия и Украйна за реализиране на съглашение. Организация на обединените нации ще сътвори център в Истанбул, който да управлява доставките, обявиха турски публични представители.

Руски и украински публични лица си размениха обвинявания във връзка със заседналите доставки на зърно, като Москва съобщи, че мощно минираните пристанища на Украйна са причина за забавянето. Руският президент Владимир Путин даде обещание, че в случай че морските мини бъдат отстранени, Москва няма да употребява коридорите, с цел да стартира офанзива.

Преди диалозите в Истанбул почитан съветски посланик съобщи, че Москва е подготвена да обезпечи безвредно мореплаване за корабите, които ще транспортират зърно от украинските пристанища, само че ще упорства за правото си да ревизира корабите за оръжие.

Пьотр Илийчев, началник на отдела за връзки с интернационалните организации към съветското външно министерство, съобщи, че съветските военни неведнъж са заявявали готовността си да разрешат безвредни коридори за мореплаване в Черно море.

Седемдесет плавателни съда от 16 страни са останали блокирани в украинските пристанища, сподели Илийчев, като твърди, че украинските управляващи са им забранили да отплават.

" Нашите условия са ясни: би трябвало да имаме опция да направляваме и ревизираме корабите, с цел да предотвратим всевъзможни опити за контрабанда на оръжие, а Киев би трябвало да се въздържа от всевъзможни провокации ", цитира съветската осведомителна организация Интерфакс думите на Илийчев.

Преговорите се усложняват от обвиняванията, че Русия транспортира зърно, което е било откраднато от Украйна.

Миналата седмица министерството на външните работи на Украйна извика за консулатции турския дипломат, откакто турските управляващи задържаха за малко съветски транспортен съд, обвинен в транспорт на крадено зърно, само че по-късно му разрешиха да напусне и да се върне в съветско пристанище. Турски чиновник съобщи, че управляващите не са съумели да открият дали корабът е превозвал крадено зърно.

Турция, която е член на НАТО, е запазила тесните си връзки както с Москва, по този начин и с Украйна. От началото на войната тя беше хазаин на среща сред външните министри на Русия и Украйна, както и на диалози сред преговорните екипи на двете страни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР