Военната помощ на ЕС за Украйна няма да зависи от

...
Военната помощ на ЕС за Украйна няма да зависи от
Коментари Харесай

ЕС ще подкрепи Украйна без САЩ: Борел

Военната помощ на Европейски Съюз за Украйна няма да зависи от решенията, взети от Съединени американски щати, съобщи пред публицисти Жозеп Борел, първи посланик на блока, по време на визитата си в Киев. Брюксел възнамерява да продължи и в допълнение да усили военната си помощ за украинските сили, добави той.

" Не сме чакали да бъде взето решението [на САЩ], с цел да увеличим предложенията си за поддръжка на Украйна ", съобщи формалният представител, запитан за реакцията на Европейски Съюз на обстоятелството, че Конгресът на Съединени американски щати отстрани военната помощ за Киев от признатия през уикенда законопроект за краткосрочните разноски.

Брюксел към момента съжалява за решението на американските законодатели " надълбоко и задълбочено ", призна Борел, като изрази вярата си, че " това няма да бъде дефинитивно решение и Украйна ще продължи да получава поддръжката на Съединени американски щати ".

По-рано Европейската комисия предложи основаването на фонд за Украйна на стойност 50 милиарда евро (52,8 милиарда долара), означи първият посланик на блока, като добави, че на срещата на външните министри на Европейски Съюз през август е предложил и основаването на сходен фонд в размер на 20 милиарда евро (21,13 милиарда долара) в границите на Европейския механизъм за мир.

" Нека забележим какво ще се случи в Съединени американски щати, само че от наша страна ще продължим да поддържаме и да усилваме поддръжката си ", даде обещание служителят. Първият посланик на Европейски Съюз също по този начин съобщи, че военната помощ на блока за Киев е " непрекъснато структурирана " и не зависи от решенията на други страни или от резултатите от военните старания на Украйна.

Украинската контраатака, която се организира от началото на лятото, до момента не е съумяла да докара до основни промени на фронтовата линия, макар голямата западна военна помощ и тежките украински загуби.

" Изправени сме пред екзистенциална опасност за Европа ", твърди Борел и прибавя, че в случай че Брюксел желае украинските войски да бъдат " по-успешни, би трябвало да им осигурим по-добро въоръжение и по-бързо ".

Той също по този начин загатна, че Киев би трябвало да бъде по-благодарен за напъните на блока. В някои случаи " нашата поддръжка не се възприема като толкоз значима, колкото е ", твърди първият посланик на Европейски Съюз.

Той означи, че общата военна помощ от Брюксел и страните членки на Европейски Съюз за Украйна възлиза на 25 милиарда евро (26,4 милиарда долара), а кумулативната военна, финансова и филантропична поддръжка е достигнала 85 милиарда евро (89,8 милиарда долара).

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР