Военната операция на Турция в Северна Сирия беше неизбежна. Това

...
Военната операция на Турция в Северна Сирия беше неизбежна. Това
Коментари Харесай

Операцията на Турция в Сирия била неизбежна, според бивш посланик

Военната интервенция на Турция в Северна Сирия беше неизбежна. Това съобщи някогашният дипломат на страната ни в Турция Петър Воденски, пред bTV.

Според него Ердоган е почнал интервенцията " Извор на мира ", тъй като през последните години доста интензивно се заприказва за основаване на кюрдска страна. В Турция има към 20 млн. кюрди и се счита, че сходно държавно образувание по границата ще провокира протести.

По думите на дипломата, един протест на кюрдите в южната ни съседка може да раздели Турция на две. Това е провокирало военната интервенция на Турция.

" Ердоган подхваща дейности в тази тенденция - да не се допусне кюрдска страна. Той договаря и със силите на място и Съединени американски щати, които доставяха кюрдите с оръжие. Той видя " зелена светлина " след диалог с Тръмп, който го увери, че няма да се меси, в случай че стартира военна интервенция ", сподели Воденски.

Посланикът уточни, че чака турският президент Реджеп Ердоган да се срещне с американския си сътрудник Доналд Тръмп на 13 ноември. По думите му нашите държавници са реагирали съответно на обстановката. Според него има заплаха за страната ни.

" Ердоган заплаши Европейски Съюз, че ще пусне сирийските бежанци - към 3,6 млн. души. Те няма от кое място да минат за Германия, с изключение на през България или Гърция. За момента турският президент извършва уговорката си пред българския министър-председател и бежанците се хващат още навътре в страната ", сподели Воденски.

Едва ли страната ни ще се оправи с една възможна бежанска вълна, добави Петър Воденски. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР