Военната операция на САЩ в Афганистан е струвала досега на

...
Военната операция на САЩ в Афганистан е струвала досега на
Коментари Харесай

За 16 години американският Конгрес е заделил 680 млрд. долара за войната в Афганистан


Военната интервенция на Съединени американски щати в Афганистан е коствала до момента на Вашингтон съвсем 680 милиарда $. Това заяви в петък изпълняващият длъжността общоприет контрольор на Пентагона Глен Файн.

„ Общо от 2001 година насам пък Конгресът е отделил 1,6 трилиона $ по интервенции в Ирак, Афганистан и други страни ”, добави той.

Както напомня БГНЕС Съединени американски щати започнаха военната си интервенция в Афганистан на 7 октомври 2001 година. Тогавашният президент на страната Джордж Буш-младши аргументира решението си с нуждата да се унищожи групировката „ Ал Кайда ”, която месец по-рано – на 11 септември – извърши атентата над Кулите близнаци в „ Ню Йорк ” и умъртви 3 хиляди индивида.

Освен това президентът си бе сложил още две цели - да смъкна от власт талибаните, които приютиха „ Ал Кайда ” и да спомогне за въвеждането на демократичния режим в Афганистан, както и да подсигурява, че терористите в никакъв случай повече няма да могат да живеят още веднъж на територията на тази страна. 16 години по-късно Съединени американски щати не са съумели да реализират нито една от тези цели.

Понастоящем американският контингент в Афганистан включва 14 000 бойци. Те се подкрепят от към 7 хиляди бойци и офицери от страни от НАТО и други съдружни сътрудници.

Въпреки това по последни данни талибаните в Афганистан управляват съвсем 57% от регионите в страната.

"Към края на август, 54 от общо 403-те области в Афганистан са попаднали под контрола или въздействието на талибаните. Те са с 9 повече, в сравнение с през февруари. Съответно, броят на областите, които са в цялостен надзор на държавното управление, все още са към 231", съобщи през днешния ден Файн и посочи, че в още 120 области обстановката остава неразбираема. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР