Военната офанзива на Турция в Североизточна Сирия прокуди над 60

Военната офанзива на Турция в Североизточна Сирия прокуди над 60 ...

60 000 души прокудени за ден от военната офанзива на Турция.

Военната офанзива на Турция в Североизточна Сирия прокуди над 60 000 души за по-малко от ден.
"От сряда повече от 60 000 души избягаха от граничните райони", заяви Сирийската обсерватория за правата на човека (СОПЧ) и добави, че по-голямата част от разселените са отпътували на изток към град Хасаке.
Рами Абдел Рахман, шеф на СОПЧ, заяви, че най-голямото изселване е от граничните райони на Рас ал Айн, Тал Абяд и Дербасие.
Турската армия, подкрепена от сирийски марионетки, започна офанзива срещу контролираните от кюрдите райони в североизточна Сирия, въпреки широко разпространените международни предупреждения да не предприема тази стъпка.
След първоначална фаза на въздушни удари и артилерийски огън войските прекосиха границата и нападнаха някои от ключовите градове в района.
Анкара има за цел да създаде буфер с дълбочина от около 30 километра на територията на Сирия, в който да изпрати обратно част от 3,6-те милиона сирийци, които намериха убежище на турска земя след началото на войната в Сирия през 2011 г.
Хуманитарните организации предупредиха, че този последен епизод в смъртоносния осемгодишен конфликт може отново да има катастрофални последици за цивилното население.
"Приблизително 450 000 души живеят в рамките на пет километра от границата между Сирия и Турция и са изложени на риск, ако всички страни не упражняват максимална сдържаност и не дават приоритет на защитата на цивилните лица", се казва в съвместно изявление.
Текстът, подписан от 14 хуманитарни организации, предупреди, че голям брой цивилни могат скоро да бъдат отрязани от жизненоважната помощ, която получават.
„Животоспасяващият хуманитарен отговор ще бъде застрашен, ако нестабилността принуди агенциите да преустановят или преместят своето програмиране и персонал, както вече се случва“, се казва в изявлението.

Източник: actualno.com