Военната намеса на Саудитска Арабия драматично влоши положението в Йемен.

...
Военната намеса на Саудитска Арабия драматично влоши положението в Йемен.
Коментари Харесай

Войната в Йемен: От 3 години в ада

Военната интервенция на Саудитска Арабия трагично утежни ситуацията в Йемен. Но Западът също има виновност за филантропичната злополука в страната, разяснява Матиас декор Хайн.
Хуманитарни произшествия пораждат след цунами, урагани и други естествени бедствия. Има обаче и филантропични катострофи, предзвикани от хората, и заради това - още по-непоносими. Най-тежката филантропична рецесия в света се разиграва понастоящем в Йемен. Точно преди три години Саудитска Арабия нахлу в Йемен. Това беше и първата външнополитическа проява на мощ от страна на настоящия престолонаследник Мохамед Бин Салман. Оттогава насам саудитските Военновъздушни сили са направили близо 17 000 въздушни набези в Йемен. Една трета от въздушните удари са били ориентирани против цивилни цели. Най-бедната страна в арабския свят беше превърната в пустиня. Две трети от йеменското население има потребност от филантропична помощ. А това са 22 милиона души, от които над половината са деца. При въздушните удари са починали близо 10 000 души. Гладът и заболяванията, както и най-голямата в света зараза от холера лишиха живота на още повече хора.
Саудитска Арабия не е единственият провинен
Саудитска Арабия не е единственият провинен за йеменската покруса. Но е най-силният състезател в района. И въпреки главният съперник на водената от Саудитска Арабия коалиция - хусите също да правят закононарушения против човечеството, саудитските бомбардировки не могат да бъдат оправдани с нищо. Това важи най-много и за саудитската обсада на пристанищата на Червено море. Тя съставлява групово наказване против цялото цивилно население на една страна, която внася 90 % от питателните артикули, медикаментите, медицинските артикули и огромна част от горивата си от чужбина. Трябва да отбележим, че блокадата в действителност не реализира задачата си. Тя не съумя да спре незаконните доставки на оръжия и муниции. Експертите от Организация на обединените нации упрекнаха Саудитска Арабия, че употребява глада като оръжие в тази война. А това е военно закононарушение.
Саудитска Арабия и Западът с съображение се оплакват от иранската поддръжка за хусите. Но до момента в който на Иран са наложени наказания, Мохамед Бин Салман и Доналд Тръмп беседват в Белия дом за нови оръжейни доставки. Германия също доставя оръжия на саудитската коалиция. Миналата година Германия е доставила оръжия на Саудитска Арабия за 1, 3 милиарда евро. А предходната седмица беше обещано позволение за доставката на осем патрулиращи катери за Саудитска Арабия. Това директно присъединяване в спора е позорно и би трябвало да бъде прекъснато неотложно!
Нито една от страните не може да завоюва тази война
Освен това Саудитска Арабия не реализира нито една от военните си цели. Днес Йемен е доста по-нестабилен, в сравнение с преди три години. И вместо да бъде понижено иранското въздействие, хутите биват тласкани напряко в прегръдките на Техеран. Повече от всеки път Иран има опция сензитивно да пречи на своите геостратегически врагове в Йемен. И то без доста старания. От войната завоюваха най-много Ал Кайда и локалните разклонения на така наречен „ Ислямска страна “.
Нито една от забърканите в спора страни не може да завоюва тази война. Под въпрос е обаче дали Йемен може да бъде непокътнат като страна или ще се разпадне на разнообразни елементи. Затова в този момент би трябвало да бъде извършен напън върху страните в спора. И защото времето напира, този напън би трябвало да бъда ориентиран най-много към Рияд. Първо би трябвало да бъде снета блокадата от пристанищата и летищата. Хората би трябвало да получат достъп до хранителни артикули, а филантропичните организации би трябвало да имат достъп до страната. Хусите демонстрират подготвеност за договаряния. Освен това беше назначен и нов прокурист на Организация на обединените нации за спора. Рияд би трябвало да употребява този късмет, макар че саудитците не желаят хусите да вземат присъединяване в следвоенния ред. За да настъпи някакво оживление, йеменският спор най-накрая би трябвало да бъде подложен в дневния ред на интернационалната общественост. Досега тя за жалост отвръщаше погледа си от Йемен.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР