Военната инвазия в Украйна е довела до огромни загуби на

...
Военната инвазия в Украйна е довела до огромни загуби на
Коментари Харесай

Русия е загубила половината си танкове Т-72 в Украйна

Военната инвазия в Украйна е довела до големи загуби на съветските танкове от сериите Т-72Б3 и Т-72Б3М - към 50% от всички предвоенни наличия на съветската войска.

Голямо брой танкове Т-80 също са унищожени или изоставени на бойното поле в Украйна от руснаците през последната година.

Това оповестява Международният институт за стратегически проучвания в собствен отчет, който беше публикуван от Der Spiegel.

Въпросните модели се считат за главните танкове на съветските въоръжени сили. Това са актуалните модификации на руския танк Т-72. Заради загубите на бронирана техника Русия все по-често употребява остарели машини, които се изпращат на фронта от складовете.

През октомври 2022 година украинската Национална армия заяви, че изоставените съветски танкове по време на контраофанзивата са нараснали над 2 пъти огневата мощност на съпротивата против нашествието.

Около 6-8% са ликвидираните летателни средства на съветската фронтова авиация, считат анализаторите.

При някои от моделите самолети като бомбардировачите Су-24М и многоцелевите изтребители Су-30СМ процентът на загуба е над 10%.

Украйна също изпитва сериозен дефицит, тъй като е останала с към половината от своите фронтови изтребители след съветската инвазия.

Това е единствено част от равносметката за провалите от войната върху армията на държавата-агресор. Човешките загуби - убити и ранени бойци - се правят оценка на над 200 000 души съгласно западните служби за сигурност.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР