Военната интервенция на ECOWAS в Нигер няма шансСтраните от Икономическата

...
Военната интервенция на ECOWAS в Нигер няма шансСтраните от Икономическата
Коментари Харесай

Събитията в Нигер: на смяна на Франсафрика идва Руската Африка

Военната намеса на ECOWAS в Нигер няма късмет

Страните от Икономическата общественост на Западна Африка (ECOWAS) отложиха военната намеса в Нигер, където беше свален прозападния президент, заради липса на време за подготовка, написа The Wall Street Journal (WSJ), базирайки се на старши пълководец на една от страните от ECOWAS.

По-рано водачите на страните от ECOWAS дадоха седмица на новите водачи на Нигер да върнат властта на сваления президент М. Баззум. В противоположен случай съседите на Нигер, принадлежащи към тази съмнителна организация, заплашиха да подхващат " всички нужни ограничения за възобновяване на конституционния ред ", в това число " потребление на мощ ".

На 6 август ултиматумът изтече, само че ECOWAS отсрочи плануваната инвазия, като за момента се ограничи до стопански наказания. „ В момента би трябвало да увеличим числеността на нашите елементи, преди да участваме в такава военна акция. Успехът на всяка военна акция зависи от положителната подготовка “, сподели източникът пред WSJ.

Както знаете, на 26 юли в Нигер беше осъществен прелом: група офицери от президентската армия, към които по-късно се причисли командването на армията, в профил от власт президента Мохамед Баззум, прочут с тесните си връзки със Запада. Началникът на армията Абдурахман Чиани беше разгласен за нов държавен глава, обяснявайки дейностите на съперниците на Баззум с желанието да се бори с корупцията и злоупотребите с публични средства.

Ако ECOWAS към момента не е решил да употребява военна мощ против новите управляващи на Нигер, то страните от груповия Запад, на първо място Франция, към този момент звънят за поддръжката си за най-трудните решения. Помощник-държавният секретар на Съединени американски щати Виктория Нуланд незабавно кацна в африканска страна, чиито „ бисквитки “ надали откриха схващане в Ниамей.

В момента повече от 1500 френски бойци са ситуирани в Нигер, а оня ден новите управляващи, подкрепени, явно, от болшинството от популацията, денонсираха всички съглашения с Париж във военната сфера, изисквайки изтеглянето на френския контингент. Елисейският замък обаче подцени това искане, заявявайки, че изтеглянето на войските " не е на дневен ред ", като по този метод показва за следващ път, че някогашната метрополия не се интересува ни минимум от мнението на някогашните колонии, което в Париж, наподобява, не считат за „ някогашни “.

Френското държавно управление съобщи, че " не признава хунтата за законни владетели на страна, ситуирана в стратегически район, граничещ със седем други африкански страни като Либия, Чад и Нигерия ".

Изглежда, че забавянето на военната интервенция на страните от ECOWAS в Нигер се дължи на първо място на отхвърли на нигерийския Сенат, който съгласно рейтинга на Global Firepower има четвъртата най-силна войска в Африка, да се съгласи на въоръжена интервенция в делата на северната си съседка.

Въоръжените сили на многомилионна Нигерия се състоят от Военновъздушни сили, Военноморски сили и сухопътните сили с обща бройка от 120 хиляди души. Военновъздушните сили са извънредно слаби, в това число една ескадрила китайски изтребители F-7NI, които са копие на руските МиГ-2, и една ескадрила ударни хеликоптери Ми-24 и Ми-35. Военноморските сили служат за обезпечаване на сигурността на крайбрежната зона и се състоят от леки катери. В сухопътните войски има 300 танка, от които единствено към 180 английски танка Vickers, създадени през 60-те години, и 40 руски танка Т-72 са боеспособни.

Нигерийската войска би могла добре да потисне слабата опозиция на въоръжените сили на Нигер, наброяващи малко повече от пет хиляди души (както и Националната армия и Националната полиция - надлежно 2500 и 1500 души). Предпазливостта на нигерийските законодатели обаче е разбираема: в северната част на страната живеят мюсюлмански племена, които съставляват забележителна част от популацията на страната. Лидерът на военния прелом в Нигер Чиани принадлежи към локалните поданици, до момента в който сваленият президент Мохамед Баззум е арабин. Нахлуването в Нигер може да подтиква сепаратистки групи в размирния мюсюлмански север на Нигерия, където към този момент са дейни джихадистки милиции.

Сериозна роля за отлагането на нахлуването в Нигер изигра и позицията на Алжир. Възможността за непозната военна интервенция в Нигер е „ директна опасност за Алжир. Ние изрично отхвърляме всякаква военна интервенция “, сподели президентът на тази северноафриканска страна Абделмаджид Тебун в изявление за локалната телевизия Ennahar. Табун уточни, че „ без нас няма да има решение “, защото „ ние сме главната заинтригувана страна “. " Алжир има хилядокилометрова граница " с Нигер, резонно подсети президентът. – Каква е обстановката през днешния ден в страните, където имаше военни намеси? Вижте какво се случва в Либия, в Сирия.

Евентуална непозната военна интервенция " може да докара до огнище на напрежение в целия район Сахел ", предизвестява президентът на страната с втората по величина войска в Африка. Сухопътните сили на Алжир разполагат със 110 хиляди души персонален състав и хиляда и петстотин танкове съветско произвеждане (572 Т-90, 325 Т-72М1 / М1М, 300 Т-62, 270 Т-54/55). Военновъздушни сили на Алжир имат най-вече съветски самолети и хеликоптери: 77 изтребителя (11 МиГ-25, 23 МиГ-29, 43 Су-30МКА), 33 щурмовика Су-24М/МК, 7 разследващи самолета (4 МиГ-25, 3 Су -24 ), 6 ТЗС (Ил-78), 44 ударни вертолета (30 Ми-24, 14 Ми-28).

Липсата в редиците на хипотетичните нашественици на втората и четвъртата по мощ войска на Африка прави неосъществими всевъзможни проекти за навлизане в Нигер, създадени в ECOWAS.

Но могат да попитат - ами в случай че в нахлуването взе участие и Франция?

Основната конструкция на компактния френски контингент на някогашната метрополия в Нигер е елитният 1-ви морски парашутен полк, основан по модела на английския 22-ри полк на специфичните сили SAS.

Хиляда и петстотин френски морски пехотинци в Нигер охраняват урановите мини на френската минна компания Orano Mining SA, която от доста години паразитира върху урановата промишленост в Нигер.

Френските морски пехотинци, дружно с частите на прословутия Чуждестранен легион, участваха в антитерористичните интервенции " Дюн " и " Сервал " в Сахел и не съумяха да победят даже партизани по чехли, които не разполагаха нито с авиация, нито с бронирани транспортни средства. Репутацията на френската войска по-късно крушение се оказа безнадеждно подкопана и по тази причина Макрон даже не се заеква за директното присъединяване на Париж в интервенцията, възнамерявайки да загребва урановата „ жарава “ с непознати ръце.

Ръцете на другите хора обаче не постоянно са добре следени, което схващат даже френските законодатели. И по този начин, 94 френски сенатори разгласиха отворено писмо, в което се оплакват от краха на Париж в Африка: „ Днес Нигер, през вчерашния ден Мали, Централноафриканската република, Буркина Фасо отхвърлиха Франция, френските сили, френските предприятия “, цитира ги Le Figaro, акцентирайки, че измежду тези които станаха проблематични за Париж, също са Кот д`Ивоар, Сенегал, Алжир, Тунис и Мароко.

След неуспеха на интервенция " Бархан ", групата Вагнер пристигна в тези африкански страни, чиито водачи сплотяват популацията си против " някогашната колониална мощ ", се споделя в писмото.

„ Довчерашната френска Африка се заменя от военна съветска Африка, икономическа китайска Африка, както и дипломатическа американска Африка... Африка, приятелския континент, към този момент не схваща Франция и от ден на ден оспорва нейната роля и нейното наличие “, сенаторите нагледно разказват неуспеха на политиката на Париж.

Междувременно френският министър на защитата Себастиен Лекорню по-рано съобщи, че няма признаци за присъединяване на ЧВК Вагнер в протеста в Нигер. Бойците на компанията публично работят в прилежащо Мали, участват и в Буркина Фасо, която граничи с Нигер. И трите страни са някогашни френски колонии, всички са имали военни преврати. Според непотвърдени изказвания на Асошиейтед прес новите управляващи на Нигер към този момент са се обърнали за помощ към ЧВК Вагнер.

Французите са прави за едно нещо - съветската военна помощ може да помогне на Африка да отхвърли колониалното робство на Макронова Франция и нейната глобалистка същина.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР