Хунтата в Нигер нареди на полицията да експулсира френския посланик

...
Военната хунта в Нигер анулира визата на френския посланик и
Коментари Харесай

Военната хунта в Нигер анулира визата на френския посланик и инструктира полицията да го експулсира, след като нареди на дипломата миналата седмица да напусне страната.

В писмото, разпространено от местните медии в четвъртък и приписвано на министерството на външните работи на Нигер, хунтата каза: „Дипломатическите карти и визите на засегнатото лице и членовете на неговото семейство са анулирани. Поради това полицейските служби са инструктирани да пристъпят към неговото експулсиране.

Решението, взето на 25 август относно акредитацията на посланика, е „неотменимо“, добавя хунтата в писмото.

Хунтата каза на френския пратеник Силвен Ит да напусне заради отказа да присъства на среща, планирана с външния министър на Нигер, включително „други действия на френското правителство, които са против интересите на Нигер“, каза нигерското външно министерство миналата седмица.

Хунтата също така предупреди в четвъртък, че посланикът „вече не се ползва с привилегиите и имунитетите, свързани със статута му на член на дипломатическия персонал на посолството“.

Говорител на френското президентство каза пред журналисти в четвъртък, че посланикът „остава на мястото си“ въпреки исканията на хунтата.

CNN се обърна за коментар към френското министерство на външните работи, което повтори изявлението си от 25 август, подчертавайки, че „путчистите нямат правомощия да направят това искане“.

„Акредитацията на посланика идва единствено от законно избраните власти в Нигер“, се добавя в изявлението.

Франция не признава военните власти на Нигер и настоява, че сваленият президент Мохамед Базум, който беше свален с преврат миналия месец, остава единствената легитимна власт в страната.

Френският президент Еманюел Макрон каза в понеделник, че Ите няма да напусне Нигер, въпреки изтичането на крайния срок на хунтата за неговото напускане.

До 1500 френски войници са разположени в Нигер, който е основен партньор на французите в района на Сахел.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР