Военната хунта в Мианмар екзекутира четирима активисти за демокрация. Смята

...
Военната хунта в Мианмар екзекутира четирима активисти за демокрация. Смята
Коментари Харесай

Хунтата в Мианмар екзекутира бивш депутат, писател и още двама активисти за демокрация -

Военната хунта в Мианмар екзекутира четирима деятели за народна власт. Смята се, че това е първото осъществяване на смъртно наказване от десетилетия, написа Би Би Си.

Убитите са някогашният народен представител и хип хоп реализатор Пьо Зеяр Тау (41 г.), писателят Кяу Мин Ю (53 г.), Хла Мьо Аун и Аун Тура Зау. Те бяха наказани за осъществяването на „ терористични дейности “. Не е ясно по кое време и по какъв начин те са били екзекутирани.

През 2021 година в Мианмар бе осъществен боен прелом. Хунтата смъкна демократично определеното държавно управление, ръководено от Националната лига за народна власт (НЛД) на Аун Сан Су Чи, през февруари предходната година и това провокира големи митинги, които бяха бързо потушени. Правителството на националното единение на Мианмар в сянка, което беше образувано като съпротива на преврата, осъди убийствата, като съобщи, че е " шокирано и натъжено ". В него влизат продемократични дейци, представители на въоръжени етнически групи и членове на НЛД. Те приканиха интернационалната общественост да " накаже (убийствената) военна хунта за нейната свирепост и убийства ".

Държавната осведомителна работа - Global News Light of Myanmar - съобщи, че четиримата мъже са били екзекутирани, защото " са давали наставления, организирали са и са правили заприказва за брутални и безчовечен терористични актове ". В известието се споделя, че те са били упрекнати по законите за битка с тероризма.

По данни на Организацията на обединените народи това са първите изтезания от 1988 година насам. Предишните изтезания в Мианмар са били посредством обесване.

Членове на фамилиите на четиримата мъже чакат в пандиза " Инсеин " в Янгон, с цел да зададат въпроси на управляващите. Те към момента не са получили телата, споделя сестрата на Кяу Мин Ю пред Би Би Си.

Съпругата на Пьо, Тазин Нюн Аун, съобщи, че не е била осведомена за изтезанието на брачна половинка си, заяви Ройтерс.

Всички фамилии са подали молби за информация по отношение на изтезанията.

Четиримата мъже получиха смъртни присъди през януари след правосъдни процеси при закрити врата, които правозащитните организации подлагаха на критика като несправедливи и непрозрачни. Пьо Зеяр Тау и Кяу Мин Ю, прочут също като Ко Джими, изгубиха обжалването на присъдите си през юни.

53-годишният Кяу Мин Ю е деец от студентската група " Поколение 88 " - бирманско продемократично придвижване, известно с дейната си активност против военната хунта по време на студентските протести през 1988 година За присъединяване си в продемократичното придвижване той излежава няколко присъди в пандиза, преди да бъде освободен през 2012 година През октомври предходната година е задържан, откакто е упрекнат, че е укривал оръжия и муниции в апартамент в Янгон и е бил " консултант " на държавното управление на националното единение.

Бивш хип-хоп реализатор Пьо Зеяр Тау постоянно си навличаше гнева на хунтата поради антивоенните си текстове. През ноември е задържан за хипотетични антитерористични закононарушения.

За другите двама деятели се знае по-малко. Те са наказани на гибел за убийството на жена, за която се твърди, че е била осведомител на хунтата.

Генералният секретар на Организацията на обединените народи Антонио Гутериш назова решението на военните да осъдят на гибел четиримата деятели " жестоко нарушаване на правото на живот, независимост и персонална сигурност ".

Откакто завзеха властта предходната година, военните управляващи ускориха репресиите си против локалните милиции, опозиционните деятели и тези, за които се счита, че са настроени срещу преврата. Те настояват, че резултатите от общите избори, на които политическата партия на Су Чи завоюва с голяма преднина, са били фалшифицирани - обвиняване, което чиновниците на изборната комисия отхвърлиха, заявявайки, че няма доказателства за машинация.

От преврата насам Су Чи е арестувана под домакински арест и ѝ е повдигнато голям брой обвинявания, вариращи от корупция до нарушение на закона за служебните секрети, което може да ѝ донесе присъда до 150 години.

Асоциацията за подкрепяне на политическите пандизчии (АППЗ), която води указател на убитите, хвърлените в пандиза или арестуваните от военните, твърди, че след преврата са задържани 14 847 души, а към 2114 от тях са били убити от военните сили.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР