Военна техника се включи в гасенето на големия горски пожар

...
Военна техника се включи в гасенето на големия горски пожар
Коментари Харесай

Съмнения за умишлен палеж край село Дълбоки

Военна техника се включи в гасенето на огромния горски пожар в Средна гора над старозагорското село Дълбоки.

Огънят обхвана стотици декара широколистна и борова гора, в мъчнопроходим терен, където гасенето става единствено ръчно.

Пламъците са на 300-400 метра от североизточния завършек на селото. 75 огнеборци, горски, доброволци, а от сутринта и военни се борят с пламъците.

През нощта обстановката беше сериозна, тъй като вятъра насочи пламъците към селото и беше построена организация за превантивна зашита, само че за благополучие, не се наложи тази отбрана да бъде употребена.

Пожарът стартира към 16:30 ч. в събота. Пламъците потеглят от местността Сечен камък. Само преди ден, отново от това място стартира различен пожар, само че той е овладян бързо.

„ Вечерта имаше дежурни, до сутринта до 10 часа нямаше нищо и се успокоихме. Обаче току що сред четири и половина и пет, внезапно фурна отново и то горна на огромен фронт “, споделя кметът на село Дълбоки Бальо Димов.

Гори широколистна и борова гора. Теренът е недосегаем, гаси се ръчно. Вятърът е на страната на огъня -за малко време стихията се разгръща на фронт от 200 декара във всички направления.

И до момента в който в центъра на селото масите на локалното барче бяха цялостни, нагоре към пожара потеглиха и доброволци.

Продължава битката с горския пожар край с. Дълбоки

„ Рисковано е, обаче в случай че стигне пожарът до селото е по-рисковано, съгласно мен “, споделя доброволецът Тодор Тодоров.

В неделя сутринта на помощ на огнеборците се включиха и военни от Втора Тунджанска бригада. Огънят бе спрян от три страни.

„ Най-сложното е теренът - виждате, че е мъчнопроходим. Никъде няма опция на целия периметър да се работи с вода, което ни е на нас главният тактически прийом и се постанова всичко да се работи на ръка “, изяснява комисар Стоян Колев, началник на РСПБЗН - Стара Загора.

През 2007 година Русия изпрати аероплан, с цел да потуши пожара в гората над село Местността бе залесена. 13 години по-късно гората още веднъж стана на пепел.

Дали пожарът е тенденциозен или не, ще кажат проверяващите органи. А подозрения за тенденциозен палеж има, тъй като и първия и втория път пламъците потеглят от едно и също място – местността Сечен камък. Оттам потегля и огромният пожар през 2007 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР