Военен удар на САЩ срещу Иран, спрян в последната минута,

...
Военен удар на САЩ срещу Иран, спрян в последната минута,
Коментари Харесай

Конфликтът със САЩ се отразява тежко на икономиката и на обществото на Иран

Военен удар на Съединени американски щати против Иран, спрян в последната минута, демонстрира какъв брой взривоопасно е ситуацията. Евентуална ескалация би ускорила внезапно срутва на иранската стопанска система.

Последиците от интернационалната борба сред Вашингтон и Техеран се усещат даже в магазинчето за козметика от едвам 16 квадратни метра на Саеда Абеди, ситуирано в северната част на иранската столица. На рафтовете, където единствено до преди година са стояли артикули на L`Oreal, Beiersdorf и Wella, в този момент има марки като Maral и Atousa - локални бои за коса, носещи ирански женски имена, както и евтини вносни артикули от Китай или Турция.

" Вносът от Запада стана толкоз безценен, че към този момент съвсем никой не може да си го разреши ", споделя козметичката, която ръководи дребния бизнес дружно с майка си и брат си.

" Оборотът ни е едвам 20 % от миналогодишния ", добавя тя.

Всъщност Абеди не продава по-малко. Стоките й обаче са доста по-евтини, защото множеството иранци, притиснати от криза и инфлация, към този момент не могат да си разрешават скъпи артикули.

Иранско червило коства да вземем за пример 300 000 риала. Според курсовете на черния пазар, това се равнява на към 2,30 евро, а съгласно формалния валутен курс - 7,14 евро. Цената за задграничните марки стартира от 1 000 000 риала, показва Абеди.

През май 2018 година президентът Доналд Тръмп едностранно изтегли Съединени американски щати от съглашението за иранската нуклеарна стратегия, контрактувано от предшественика му Барак Обама взаимно с Европа, Китай и Русия през 2015 година. Тръмп също по този начин наложи " най-тежките наказания на всички времена ".

Санкциите осезаемо притискат иранската стопанска система. Курсът на риала загуби две трети от цената си по отношение на $, инфлацията се форсира до 31,2 %, а витално значимия експорт на нефт се сви до дребна част от предходните равнища.

Положението обаче може да стане още по-лошо.

Перспективите за страната, която със своето 80-милионно население, е най-населената в региона на Залива, са мрачни. Нападения против петролни танкери, свалени дронове, нови наказания - Иран и Съединени американски щати са вкопчени в рискова игра.

Дори обаче ситуацията да не ескалира от военна позиция, излизането на Иран от нуклеарното съглашение може да утежни още повече ситуацията на страната. Ако до края на месеца Техеран надвиши лимита за обогатяване на уран, заложен в договорката, то тя е мъртва. Тогава " автоматизирано още веднъж ще влязат в действие глобите на Организация на обединените нации ", предизвести немският външен министър Хайко Маас. Много задгранични компании ще би трябвало да прекратят бизнеса си с Иран, а търговията ще спре, предизвестяват специалисти. Това би бил следващият потрес за стопанската система, която така и така към този момент понесе голям брой удари.

През последната година брутният вътрешен артикул (БВП) към този момент се е свил с близо 4 %, пресмята Международният валутен фонд. За 2019 година организацията чака свиването да стопанската система да се форсира до 6 %.

Промишленото произвеждане предходната година потъна с 9,6 %. Сред аргументите е сривът на автомобилостроенето след изтеглянето на френските Renault и Peugeot.

Чуждестранните вложения са намалели над 50 % до 914 милиона $.

Няма пари за сватби

Икономическите проблеми към този момент са оставили бездънен отпечатък върху иранското общество.

" Имам двама синове. Навид е на 32, а Омид - на 30 години. Ужасявам се от мисълта, че единият от тях ще пристигна при мен и ще каже, че желае да се ожени ", споделя учителят по физика Амир Елахи.

Иранската традиция повелява фамилията на младоженеца да обезпечи жилище за младата двойка, както и да заплати за обилна женитба.

Елахи се оплаква, че няма пари за нещо такова и не е единственият.

Броят на сватбите е намалял доста, споделя фризьорката Фарида Мохамади, която работи в един от най-известните козметични салони на Техеран.

" Преди година имахме по 15 булки месечно, а в този момент едвам идва една ", оплаква се дамата.

Иран към този момент познава глобите

Въпреки това към този момент иранците възприемат мощното утежняване на икономическото си състояние учудващо умерено. Причината е, че всичко това към този момент им е познато. През септември 2012 година на страната бяха наложени интернационалните наказания, които по-късно доведоха до договаряния и в последна сметка - до подписване на нуклеарното съглашение. Тогава риалът внезапно изгуби 25 % от цената си по отношение на $. Предвид този опит мнозина иранци са се запасили с пари кеш за още по-тежки дни.

В резултат, съгласно разнообразни оценки, жителите на страната държат под дюшеците или в сейфове по домовете си сред 10 и 25 милиарда $. За да ускори доверието в банковата система, иранският парламент към този момент разгласи гаранции за банковите депозити.

" Това обаче няма да възвърне бързо изгубеното доверие ", показва Камран Надри от теоретичен институт към Иранската централна банка. По думите му икономическите компликации и оскъдните валутни запаси укрепват публичното съмнение и повдигат въпроса дали централната банка е в положение да обезпечи банкнотите, нужни за тези гаранции на депозитите.

Големите банки към този момент не обработват заплащания

Международните разплащания с Иран стават все по-трудни. Всички огромни банки са се отдръпнали макар така наречен блокиращ статут на Европейски Съюз, който отхвърли да се причисли към американските наказания. Почти всички европейски компании са спрели бизнеса с Иран, показват специалисти.

Търговският продан на страната мощно е намалял.

Централната банка на Иран към момента дава валута в лимитирани количества за вноса на 27 " предпочитани артикули " като храни, лекарства или незабавно нужни машини. За артикули като червило или кафе търговците получават валута на доста по-високи цени.

Лицензите за импорт съгласно пазарните наблюдаващи са източник на корупция. Освен това компании на могъщите гвардейци на ислямската гражданска война завземат от ден на ден елементи от стопанската система и са открили нещо като монопол върху външната търговия. По този метод хардлайнерите се оказват измежду най-големите печеливши от режима на глобите, споделя икономист от Техеран, поискал анонимност.

Недостигът на медикаментите за иранските лечебни заведения в това време все по-често става причина терминално болните да не бъдат лекувани.

Единствената вяра е, че иранските водачи въпреки всичко няма да излязат от съглашението, а европейците ще задействат планувания механизъм за заобикаляне на глобите Instex.

В началото на юли, съгласно източници на " Ханделсблат " от дипломатическите източници в Париж, би трябвало да бъдат регистрирани първите доставки на медикаменти против рак посредством Instex.

" Нямаме доста за губене "

За популацията, което все по-силно е обхванато от обезсърчение, би било значимо да получи знак на вяра.

" Фактът е, че нямаме доста за губене ", споделя Лотфали Бахси, професор по стопанска система от университета " Аламе Табатабай " и вицепрезидент на Иранския съюз на икономистите.

След отдръпването на Съединени американски щати от нуклеарната договорка, Европейски Съюз не направи безусловно нищо, показва той. Планираният европейски финансов инструмент Instex e " по-скоро смешка ", добавя икономистът.

Най-важното обаче е, че към този момент никой не купува ирански нефт.

Иранският петролен експорт, който носи 30 до 40 % от бюджетните доходи, мощно се е свил. За една година доставките за чужбина са намалели от 2,5 милиона барела до едвам 400 000 барела към април. Толкова дребни количества страната не е изнасяла то 80-те години на предишния век. В опит въпреки всичко да задържи хората на работа, държавното управление наскоро отпусна още 1 милиард $ от Националния фонд за държавно развиване, с цел да задейства стратегии за подкрепяне на трудовия пазар.

Иран се пробва да намира доходи макар глобите, да вземем за пример посредством така наречен " призрачни танкери " - огромни, натоварени с нефт съдове, които с изключени системи се пробват да се промъкнат по транспортните направления. Или посредством експорт на нефтохимически артикули на дъмпингови цени, въпреки че наскоро Тръмп включи и тях в санкционните описи.

Китай към момента купува ирански нефт, а Индия приема по-малки количества.

Съединени американски щати удължиха в допълнение и изключението от санкционния режим за Ирак, позволявайки на Багдад да продължи да купува ирански газ.

Според Ахмад Сарами от иранския съюз за нефт, газ и нефтохимически артикули, все по-тежките американски наказания се равняват на " психическа война ".

Най-голямата заплаха за разрушената иранска стопанска система е спорът в Залива да ескалира. Опасност, която се ускори след свалянето на американски дрон в края на предходната седмица. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР