Военен говорител на групировката каза в изявление, цитирано от Франс

...
Военен говорител на групировката каза в изявление, цитирано от Франс
Коментари Харесай

Хамас освободи американка и дъщеря ѝ, двете вече са в Израел

Военен представител на групировката сподели в изказване, представено от Франс прес, че двете заложнички са били освободени " по филантропични съображения вследствие на посредничеството на Катар ". Засега новината няма публично удостоверение от Съединени американски щати и Израел.

По-рано израелската войска заяви, че са измежду 200-те заложници на " Хамас ". Сред тях бе посочена 17-годишната Натали Раанан, която е била на посещаване в Израел с майка си от Илинойс. Те били в кибуца Нахал Оз, когато е бил атакуван, а съседите са станали очевидци на отвличането им от " Хамас ", се споделя в изказване на израелските сили за защита. 

Според " добре информиран източник " на Ройтерс в момента двете освободени дами се намират при Червения кръст. Няколко медии, представени от ДПА и Българска телеграфна агенция, също оповестяват, че освободените са предадени на Червения кръст в Газа.

След офанзивата на " Хамас " отпреди близо две седмици, лишила живота на 1400 души, най-много цивилни, Израел бомбардира Газа. Най-малко 4137 палестинци са убити до момента при израелските въздушни удари, в това число стотици деца, според данни на палестинското здравно министерство.

Международната общественост следи и доставянето на филантропична помощ за Газа, от която зависят напълно множеството от 2,3-милионното население. Хората са под блокада, наложена от Израел и Египет, откогато " Хамас " пое контрола над анклава през 2007 г. Израелските управляващи последователно стават по-склонни към допускане на филантропична помощ за нуждаещите се палестински фамилии и лечебни заведения в анклава, а мюсюлманите по света стачкуват в символ на взаимност с палестинците.

Американският президент Джо Байдън сподели по-рано през днешния ден, че съгласно него камионите с филантропична помощ ще влязат в Газа в идващите 24 до 48 часа , съобщи Ройтерс.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пък прикани Израел да спре офанзивите си против Газа, които съгласно него съставляват геноцид , и прикани интернационалната общественост да работи за филантропично преустановяване на огъня в района.

" Разширяването на офанзивите против Газа няма да донесе нищо повече от още повече болежка, гибел и сълзи. Ясно е, че сигурността не може да бъде обезпечена посредством изтребване на деца, дами и цивилни и бомбардиране на лечебни заведения, учебни заведения, джамии и църкви. Не може да има мир посредством подтисничество ", написа Ердоган в профила си в обществената мрежа Екс.

Според турския президент Израел " предизвика участници отвън района, вместо да отстъпи от грешките си в Газа ".

" Вместо да отстъпи от грешките си и да работи с мъдростта на страна, израелското държавно управление работи като формация, провокирайки и участници отвън района. Нашият район би трябвало да бъде избавен допустимо най-скоро от това безумство, което се предизвиква от западните страни и се легитимира от западните медии. Приканвам всички страни и интернационалните организации откровено да поддържат самодейностите за определяне на филантропично преустановяване на огъня в Газа допустимо най-скоро ", съобщи той.

" Повтарям апела си към израелското управление никога да не уголемява обсега на своите офанзиви против цивилни и неотложно да приключи своите интервенции, равняващи се на геноцид ", уточни още Ердоган.

Президентът добави, че Анкара работи за преустановяване на конфликтите сред израелските и палестинските сили, преди да доближат " точка, от която няма връщане обратно ".

" Вярваме, че установяването на нови механизми за гарантиране на сигурността на мюсюлманите, евреите, християните и всички, които живеят по тези земи, ще донесе трайна непоклатимост на нашия район. Турция ще продължи да дава своя принос за попречване на по-нататъшно проливане на почтена кръв, за попречване на нови филантропични нещастия и за разрешаване на спора в Палестина, преди той да доближи необратима точка ", написа президентът на Турция.

В същото време Израел съобщи, че не възнамерява да открива дълготраен надзор над Газа след предстоящата сухопътна интервенция , която да заличи екстремистите от " Хамас ", ръководещи анклава, съобщи Асошиейтед прес.

По-рано през днешния ден министърът на защитата на Израел Йоав Галант сподели, че една от задачите на военната акция в линията Газа е Израел да спре да носи отговорност за палестинския крайбрежен анклав. Той направи изказването си на брифинг пред парламентарната комисия по външните работи и сигурността, заяви канцеларията му.

Министърът на защитата на Израел Йоав Галант
Снимка: БТА/AП

" Галант изясни в детайли задачите на акцията, като да вземем за пример унищожаването на " Хамас ", както и на военния и управническия му потенциал, цялостното освобождение на Израел от отговорност по отношение на Газа и основаването на нова и сигурна действителност в района ", гласи изказването. Министърът на защитата съобщи още, че след заличаването на " Хамас " армията не възнамерява да управлява " живота в линията Газа ",

Говорейки по време на брифинга си за дълготрайните цели на Израел в Газа, Галант изложи проект от три стадия, което наподобява допуска, че Израел не има намерение още веднъж да окупира анклава, който напусна през 2005 година

Министърът не посочи кой съгласно Израел се чака да ръководи Газа , откакто групировката " Хамас " бъде свалена от власт.

Израел откри окупация в Газа от 1967 година до 2005 година, когато изтегли войските си и отстрани еврейските селища от анклава, напомня Българска телеграфна агенция. Две години по-късно " Хамас " завзе властта там. Някои израелци упрекват изтеглянето от Газа за спорадичното принуждение, което избухаше сред Израел и палестински въоръжени групировки от този момент.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР