Военен дрон се разбил в покрайнините на хърватската столица Загреб

...
Военен дрон се разбил в покрайнините на хърватската столица Загреб
Коментари Харесай

Аварирал военен дрон Ту-141 се разби в Загреб

Военен дрон се разрушил в покрайнините на хърватската столица Загреб през нощта. 

Предполага се, че машината е безпилотният аероплан Ту-141, създаден за разследващи цели по времето на Съюз на съветските социалистически републики. 

При случая няма потърпевши хора, само че се е образувал кратер с дълбочина към 1 метър и са нанесени материални вреди по няколко автомобила. 

Хърватският съвет за национална сигурност оповестява, че безпилотният боен аероплан е навлязъл във въздушното пространство на страната от Унгария със скорост към 700 км/ч и височина от 1300 метра. 

Президентът на Хърватия Зоран Миланович споделя, че машината е летяла над 40 минути над Унгария и още към 7 минути над Хърватия. Разбила се е в квартал Ярун в Загреб. 

Не е ясно дали дронът е засечен от системите за противовъздушна защита на двете страни, които са членове на НАТО. 

Неясно остава и кой е пуснал самолетът. Съветникът на министъра на защитата на Украйна Маркиан Лукивски твърди, че " това не е украински дрон ". 

Ту-141 е въведен в употреба в Съюз на съветските социалистически републики в края на 70-те години, изстрелва се от установка и може да се употребява за разследващи задачи, без да се рискува възможна загуба на екипаж. 

Властите в Загреб са уведомили НАТО за случая и са почнали следствие по случая. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР