Водосвет за безаварийно пътуване, за здраве и берекет се състоя

...
Водосвет за безаварийно пътуване, за здраве и берекет се състоя
Коментари Харесай

За 10 г. ГКПП Златоград – Ксанти донесе много позитиви на района

Водосвет за безаварийно пътешестване, за здраве и благодат се състоя днес до параклиса „ Св. Константин и Елена “, построен навръх границата сред България и Гърция. Така бе маркирана бе 10-годишнината от отварянето на контролно-пропускателния пункт Златоград - Ксанти. На 15 януари 2010 година Граничен контролно-пропусквателен пункт бе открит от министър председателите на България и Гърция – Бойко Борисов и Георгиос Папандреу.
Според кмета на Златоград Мирослав Янчев с отварянето му са се затвърдили и разширили контактите с гръцката страна. Отделно са били основани доста благоприятни условия за бизнес и туризъм в района.
„ Смятам, че този пункт за 10-те години даде своята добавена стойност. Преминалите МПС са към 1 420 000 броя. Хората, които са минали през пункта, са 4 370 000 души. Нямаме тежки произшествия, довели до увреждане на човешкото здраве. Затова годишно от 2010 година насам на това място вършим водосвет “, означи Янчев.
Само за предходната година през граничния пункт са минали към 129 000 автомобила и към 300-400 хиляди души.

„ Освен развиването на туризма, на дребния и междинния бизнес, имаме благоприятни условия за по-бърз контакт с нашата побратимена община Нестос. С нея осъществяваме редица планове по стратегия Интеррег. Златоград е към този момент по-разпознаваем като град и туристическа дестинация с помощта на Граничен контролно-пропусквателен пункт. Златоград се пада на стратегическо място сред Бяло море и Пампорово и това основава една добра причина за по-устойчив туризъм “, акцентира кметът.
По думите му макар терзанията на локалното население, че ще има огромна престъпност, разпространяване на опиати, отрицателно отношение сред хората, през 10-те години се е получило тъкмо противоположното.

„ Спокойствието си го има обезпечено, макар че минават към този момент много туристи. Затова сме си свършили работата превантивно “, добави той.
Според регионалния шеф Недялко Славов 15 януари 2010 година е паметна дата освен за Златоград, а за целия район.
„ Смея да настоявам и за развиването на българо-гръцките взаимоотношения, тъй като четвъртият пункт Златоград-Термес-Ксанти има своята историческа роля. В основата на отварянето на Граничен контролно-пропусквателен пункт е инициативността на локалната власт, на локалните хора от двете страни на границата. Това изключително доста важи за Златоград  - за кмета, за поданството, които в действителност с доста самообладание и воля направиха по този начин, че да се осъществя пътната връзка. Не можем да не споменем за напъните на починалия префект на Ксанти Георгиос Павлидис, на Димчо Михалевски - огромен труженик за отварянето на Граничен контролно-пропусквателен пункт, и на всички хора, които дадоха принос  да се направи един исторически пробив “, съобщи Славов.

Според него, в случай че пунктът не беше отворен, въобще не би могло да се приказва за пунктове при Маказа, Рудозем и Ивайловград.
„ Огромното значение на пункта е и това, че той стопли доста взаимоотношенията сред България и Гърция, респективно сред нашите райони. Нека си го кажем - смъкна тотално терзанието на гърците, които тогава бяха доста основни и бяха значима и съвсем незаобиколима спънка за отварянето на каквито и да е гранични пунктове “, акцентира регионалният шеф.  
Впоследствие, по думите му, отварянето на Маказа и Ивайловград, демонстрира, че българо-гръцките взаимоотношения, съдействие, стопански, обществен, културен продан, туризъм имат голям капацитет.
„ С това са свързани и упованията на хората в Смолянска област, че икономическото съдействие с Гърция крие капацитет за икономическия разцвет на региона. И настина тази годишнина е паметна “, уточни Недялко Славов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР