Водоснабдяване на Перник с пещерни води, с подпочвени води или

...
Водоснабдяване на Перник с пещерни води, с подпочвени води или
Коментари Харесай

Пещерни води, водоизточник от стара карта или подпочвени води - алтернативите за Перник

Водоснабдяване на Перник с пещерни води, с подпочвени води или от пропуснат водоизточник, действителен на остаряла карта - тези три други възможности, дадени от професори и специалисти на районният министър Петя Аврамова сега се правят оценка от Министерство на околната среда и водите дали са изпълними. Това заяви пред парламентарната комисия по районна политика и локално самоуправление министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова. 
Първото предложение планува еднократно да бъде изчерпана водата от подземни карстови пещери, които те са намерили и в които са разкрили огромно количество вода като езера в пещерите, разясни Аврамова. Предлага се водата да бъде изпомпена и да се вкара в естествените притоци на р. Струма. Освен това се предлага спешно освобждаване на статичния размер вода от помпена станция " Крепец ", която сега не работи. Става въпрос за размер от 1 милион кубика и това е палеативна мярка, в случай че се изчерпа водата в язовира.
Другото предложение е да се създадат тестови сондажи във вододайната зона на язовир " Студена " като се черпи  вода спешно от подземно равнище, което да добавя водата, отиваща за питейни потребности от язовира. Ако се окаже че има задоволително дебит и положително качество на подпочвената водата, по-късно да се създадат непрекъснати сондажи, като се изпомпва вода непрестанно, оферират специалистите. Педложението им е да се направи тръбопровод по дъното на язовира по който водата да отива в пречиствателната станция за питейна вода, без да се смесва с тази на язовира. 
Третият вид е за село Дроган, където съгласно остарели карти има водоизточник с съмнение за 100 литра в секунда. Селото се намира на пътя на водопровода, който е от язовир " Студена " към Радомир и би могло с помпена станция и кранови възли да върнем назад по този тръбопровод вода към язовира като използваме съществуващата инфраструктура, увери Аврамова и акцентира, че първо би трябвало да се изследва дебита и качеството на водата.

" Нямаме компетенциите като министерство за оценим предложенията и сме ги изпратили на Министерство на околната среда и водите. Проведох диалози с министър Нено Димов по най-бързия метод да бъдат прегледани от експерти хидроинженери и в случай че има опция за реализация, сме подготвени да спомагаме с търсене на финансиране, планиране и създаване.  Надявам се в тази спешна обстановка, че всички работят оптимално бързо, тъй че чакам да бъдат прегледани в околните няколко дни ", разяснява Аврамова пред публицисти. Тя означи, че би трябвало да се направи доста деликатна преценка, тъй като нарушаване във вододайната зона на този язовир може да  докара до огромни проблеми.
Това което е в пълномощията на Министерство на регионалното развитие, по думите й е направено. " Предизвикахме общо заседание, с цел да освободим шефа на ВиК Перник. От през вчерашния ден е назначен порскурист на ВиК релник хидроинженер, бивщ шеф на ВиК Перник Камен Каменов ", съобщи тя и изрази вяра за ефикасен разговор с локалната влест.
Аврамова заяви още, че се работи за правене на нов Закон за ВиК. основана е работна група и упованията са планът да бъде подготвен през май 2020 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР