„Водоснабдяване и канализация – Сливен” ООД отклонява част от задълженията

...
„Водоснабдяване и канализация – Сливен” ООД отклонява част от задълженията
Коментари Харесай

Изпълнява ли ВиК – Сливен нормативните изисквания за публичност и прозрачност?

„ Водоснабдяване и канализация – Сливен” ООД отклонява част от отговорностите си за гласност и бистрота, вменени на ВиК сдруженията от нормативната база.
Показателен образец за това е неизпълнението на член 18 от Наредбата за контролиране на цените на водоснабдителните и каназлизационни услуги, в който се споделя: „ В едномесечен период преди подаване на заявката по член 19 ВиК операторът оповестява по подобаващ метод в средствата за всеобщо осведомление и на интернет страницата си предлагането си за одобряване и одобрение на цени”.
Справка в сливенските медии и в уеб страницата на „ Водоснабдяване и канализация – Сливен” демонстрира, че сдружението не е изпълнило задължението си по този член от наредбата. Т.е. монополистът не е счел за нужно да уведоми своите консуматори за предстоящото нарастване на цената на водата в района. Нещо повече – през предходната седмица сливенските медии се опитваха, само че по този начин и не съумяха да получат информация дали и в Сливен ще има скок в цената на водата, както бе обявено за доста други райони. На въпрос на Actualno.com шефът на ВиК – Сливен Севдалин Рашев съобщи изрично: „ Когато имаме информация, ще ви кажем”. И препрати към решението на КЕВР от съвещанието в понеделник, 17 декември..
Само че концепцията за авансово обявяване, дефинирана в нормативния документ, не е инцидентна. Тя цели потребителите навреме да бъдат осведомени за покачването на цените. Както и за аргументите, които са наложили смяната.
В Сливен нищо такова не се случи. Управителят на ВиК високомерно отхвърли да даде каквито и да било уточнения за предстоящите ценови промени, препращайки с изключение на към КЕВР, и към бизнес проекта, който е създал.
Само че… този бизнес проект не може да бъде открит нито в уеб страницата на сливенското ВиК, нито в уеб страницата на КЕВР. Макар осъществяването (или неизпълнението) му непосредствено да кореспондира със задържането или покачването на цените на водата – това е регламентирано във към този момент упоменатата Наредбата за контролиране на цените на водоснабдителните и каназлизационни услуги - член 19, член 20 и така нататък Сред условията на член 20 е и представянето на „ разбор за обществена търпимост на препоръчаните цени на ВиК услуги”. В Сливенско никой простосмъртен не е виждал сходен разбор.
Впрочем, в уеб страницата на „ Водоснабдяване и канализация – Сливен” липсват и наложителните годишни доклади – счетоводни и за осъществяването на петгодишния бизнес проект. А това, несъмнено, лишава потребителите от информация какво е финансовото положение на сдружението и дали този бизнес проект се извършва сполучливо, или не. И респективно - дали настояванията за повишение на цената на водата са задоволително обосновани, или прикриват нечие безхаберие.
Непубликуването на годишните доклади слага под въпрос и дали „ Водоснабдяване и канализация” е в положение да реализира свръхамбициозните си планове за 100-милионни вложения. Прозрачно и по разпоредбите. Защото не е загадка, че това са вложения, заровени подземен, и контролът върху тях е прекомерно комплициран.
Впрочем, ето още един щрих. На заявление, подадено по Закона за достъп до социална информация, с запитване: дали „ Водоснабдяване и канализация – Сливен” ООД употребява услугите на външна счетоводна компания и вероятно - коя е тя, в отговор от ВиК поискали следните невероятни разяснения: за какъв интервал става дума, какъв е типът на контракта, за който се желае информация, и освен това – кои са трите имена на лицето, за което се желае информация.
Явно от сдружението чакат лист с всички счетоводни адвокатски фирми от района и страната, с трите имена на чиновниците в тях, с цел да могат да отговорят на простичкия въпрос кой ги обслужва счетоводно.
А това към този момент наподобява на брадатия анекдот за студентите на изпит за жертвите от атомната бомба:
„ Поименно, сътрудник, поименно”…
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР