Водородните влакове са начин за намаляване на въглеродните емисии и

...
Водородните влакове са начин за намаляване на въглеродните емисии и
Коментари Харесай

В Германия тръгват първите влакове на водород в света

Водородните влакове са метод за понижаване на въглеродните излъчвания и заместването на дизеловите локомотиви

Германия открива през днешния ден железопътна линия, която ще бъде напълно обслужвана от влакове на водород, съобщи Франс прес.

Това е международна " премиера " и огромен прогрес за декарбонизацията на жп превоза макар провокациите с доставките за тази новаторска технология.

Общо четиринайсет влака, доставени от френската компания " Алстом " (Alstom) за северната провинция Долна Саксония, ще заменят досегашните дизелови локомотиви по 100-километровата линия, свързваща градовете Куксхафен, Бремерхафен, Бремерфьорде и Букстехуде, близо до Хамбург.

Водородните влакове са метод за понижаване на въглеродните излъчвания и заместването на дизеловите локомотиви, които към момента се употребяват при 20 % от жп трасетата в Германия.

При тази технология се смесва натовареният на влака водород с кислорода от въздуха благодарение на горивна клетка, инсталирана на покрива. Така се създава електричеството, належащо за задвижване на композицията.

Влаковете на " Алстом ", известни под името " Корадия иЛинт " (Coradia iLint), се проектират в южния френски град Тарб и се сглобяват в централния немски град Залцгитер.

От 2018 година по тази линия се правят търговски тествания с постоянно придвижване на два водородни влака. Сега към този момент цяла флотилия е оборудвана с тази технология.

Френската група е подписала четири контракта за няколко десетки влака в Германия, Франция и Италия, а търсенето не отслабва.

" Само в Германия сред 2500 и 3000 дизелови влака могат да бъдат сменени с водородни влакове ", акцентира Щефан Шранк, началник на плана в " Алстом ".

" До 2035 година към 15-20 % от европейския районен пазар може да работи на водород ", съгласно жп специалиста Александър Шарпантие от консултантската компания " Ролан Берже " (Roland Berger).

Водородните влакове са изключително подобаващи за дребни районни линии, където разноските за прекосяване към електрически локомотиви са прекомерно високи по отношение на рентабилността на жп връзката.

В момента в Европа всеки втори районен трен е на дизел.

Конкурентите на " Алстом " също вземат участие в конкуренцията. Германският " Сименс " (Siemens) показа през май първообраз на подобен трен, дружно с " Дойче бан " (Deutsche Bahn), с оглед стартирането му в употреба от 2024 година

Но макар примамливите вероятности, съществуват действителни бариери, акцентира специалистът. Влаковете не са единствените, които се насочват към водорода. Целият транспортен бранш, пътен и въздушен, само че също и тежката индустрия, по-специално стоманодобивът и химическата промишленост, разчитат на тази технология за понижаване на въглеродните излъчвания.

Германия разгласи още през 2020 година упорит проект на стойност 7 милиарда евро, с който цели да се трансформира в водач при водородните технологии за десетина години. В страната, както и в цяла Европа, обаче към момента няма задоволително инфраструктура за произвеждане и превоз, която изисква колосални вложения.

По тази причина съгласно Шарпантие не се обрисува 100-процентова подмяна на дизеловите влакове с водородни.

От друга страна само " зеленият водород " е изцяло декарбонизиран. Той се създава с възобновима сила и е считан от специалистите за резистентен.

Европа сега е изправена пред усложнения с съветските газови доставки на фона на обтегнатите връзки с Москва поради войната в Украйна. При това състояние са нужни политически решения, с цел да се дефинира към кои предпочитани браншове ще бъде ориентирано производството на водород, отбелязва Шарпантие.

Германия ще би трябвало също по този начин да внася огромни количества, с цел да отговори на потребностите си. Неотдавна бяха подписани партньорства с Индия и Мароко, а в дневния ред на визитата на канцлера Шолц в Канада беше вносът на водород от тази страна, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР