Водородните камиони се зареждат бързо като дизеловите и имат дълъг

...
Коментари Харесай

Британци ще произвеждат ключов компонент за водородния транспорт


Водородните камиони се зареждат бързо като дизеловите и имат дълъг пробег
(снимка: CC0 Public Domain)

Компания от Обединеното кралство ще създава основни съставни елементи за производството на водородни горивни кафези за коли. Базираната в Лондон Johnson Matthey стартира създаване на цех за всеобщо произвеждане на този основен съставен елемент.

Съоръжението ще бъде издигнато в Ройстън, Източна Англия, а цената на плана се прави оценка на 80 милиона паунда (около 95 милиона щатски долара), заяви CNBC. Заводът ще бъде пуснат в употреба при започване на 2024 година и ще има годишен потенциал за произвеждане на горивни съставни елементи със сумарна мощ 3GW, който е задоволителен за потребностите на Англия.

По-конкретно, Johnson Matthey ще създава полимерни електролитни мембрани, които са от фамилията на протоннообменните мембрани. Като част от горивните кафези, те блокират прекосяването на газове – О2 и водород – в региона на анода и катода, макар че йоните свободно проникват през тях. Всъщност протонообменните мембрани са най-важните детайли на горивните кафези, без които нищо няма да работи.
още по темата
Според прогнози на английски специалисти, търсенето на водородни горивни кафези във Англия ще доближи 10GW до 2030 година и 14GW до 2035 година Последното значи, че годишно ще са нужни съставни елементи за 140 000 транспортни средства. Очевидно не става въпрос за леки транспортни средства. Това се акцентира и от Johnson Matthey.

Очаква се главните консуматори на горивни кафези да бъдат производителите на камиони и друго тежко съоръжение. Водородът разрешава зареждането да става толкоз бързо, колкото при бензиновите и дизеловите коли, а транспортното средство може да изминава до 1000 км с тежък товар.

„ Декарбонизацията на товарния превоз е от решаващо значение за подкрепяне на обществото и промишлеността да реализират амбициозните си цели за нулеви излъчвания – горивните кафези ще бъдат сериозна част от енергийния преход ”, споделя Лиъм Кондън, основен изпълнителен шеф на Johnson Matthey. Превозните средства с водородни горивни кафези отделят единствено водни пари и топъл въздух, което ги прави екологични.

Johnson Matthey е получила част от средствата за създаване на завода от Фонда за промяна на колите към Центъра за перспективни мотори по стратегия за финансиране, фокусирана върху широкомащабната индустриализация в Обединеното кралство.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР