Водородна бомба (термоядрена бомба) е популярното име на експлозивно устройство,

...
Водородна бомба (термоядрена бомба) е популярното име на експлозивно устройство,
Коментари Харесай

Никита Хрушчов обявява, че СССР притежава водородна бомба

Водородна бомба (термоядрена бомба) е известното име на избухливо устройство, употребяващо правилото на термоядрения синтез (сливане на атомните ядра), при който се отделя голямо количество сила. Името ѝ се дължи на това, че веществото, което се употребява за синтез, е някой от двата тежки изотопа на водорода – деутерий или тритий.
Тъй като термоядреният синтез изисква влагането на извънредно количество сила, устройството на водородната бомба включва като „ детонатор “ „ елементарна “ атомна бомба (т.е. такава, основана на нуклеарен разпад). Задействането на устройството протича на два стадия – първо се взривява детонаторът – атомната бомба, който отделя задоволително сила, с цел да стартира неконтролируема синтезна реакция, която провокира същинската детонация.
При сливането на ядрата на леки детайли се отделя повече сила, в сравнение с при нуклеарния разпад. Това значи, че термоядрените бомби могат да бъдат доста по-мощни от „ елементарните “. Температурата при термоядрените реакции е от порядъка на милиони К. Енергията, която се отделя при изпитване на термоядрени бомби, е еквивалентна на силата, отделена при експлоадиране на десетки милиона тона тротил и унищожава всичко в диаметър до 250 km.
Най-мощната сходна бомба е 58-мегатонната „ Цар бомба “, взривена на 30 октомври 1961 година в руските острови Нова Земя. Първоначално е замислена детонация с мощ 100 мегатона тротил, само че след това е понижена на 60 мегатона (чрез подмяна на урановата обвивка на бомбата с оловна), заради извънредно огромното радиоактивно замърсяване, което би се получило при потребление на уран. Бомбата е била към 1500 пъти по-мощна от атомната бомба, хвърлена над Хирошима. Нейния облак достигнал 67 km височина, като безусловно издухал дъждовните облаци. Сеизмолозите по света засекли земен трус, който обиколил 3 пъти планетата, преди да затихне. Бомбата е пусната от аероплан и взривена на към 4 км от земната повърхнина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР