Водолази са извадили от дъното на Нил 5,4-метрова статуя на

...
Водолази са извадили от дъното на Нил 5,4-метрова статуя на
Коментари Харесай

Богът на Нил излезе от реката (ВИДЕО)

Водолази са извадили от дъното на Нил 5,4-метрова скулптура на древноегипетски господ, на която в този момент могат да се любуват всички искащи.

Още през 2012 година интернационална група подводни археолози под управлението на Франк Годио е извадила от дъното на делтата на Нил същински съкровища на Древен Египет. Установено е, че находките произлизат от градовете Хераклион и Канопус, потънали през VIII век. Сега на тези артефакти може да се любува и публиката, написа  Daily Mail.

, създател на Европейския институт за подводна археология в Париж, е бил в състава на първата изследователска група, разкрила Древноегипетската Атлантида в залива Абукир под триметровата дебелина на тинестото дъно. Според исторически източници Хераклион, основно египетско пристанище преди образуването на Александрия, е бил един от най-големите търговски центрове от средиземноморските страни. Канупос се считал за самобитно място за поклонение на античните египтяни – на негова територия е имало голям брой храмове.

Разбира се, имената на египетските градове, които са закрепени в историята, са дали гърците, до момента в който от античните египтяни Канопус е именуван Пекуат, а Хераклион – Тонис.

За първи път археолозите се докоснали до изгубения под водата град през 1984 година, след което в продължение съвсем на 30 години са го изследвали. Всяка нова подводна експедиция попълня сбирката от артефакти с нови съкровища. При едно от последните гмуркания преди към четири години археолозите са намерили 2-метрова глинена стела с писмени знаци.

Както по-късно открили учените, тя съдържа разпореждане, признато в Саис, за размера на налозите, които били прибирани от гръцките търговци.

Освен това били открити доста златни украшения, принадлежали на фараони и древноегипетския хайлайф. Сред скъпоценностите се срещат и такива, които са употребявани за приношения на боговете, по-конкретно на Озирис – държател на задгробния свят.

Египтяните вярвали, че колкото повече блага поднесат на Озирис, толкоз по-благосклонен ще бъде той към нас в царството на мъртвите. Сред даровете са открити и дребни лодки.Най-много учените били изумени от открита скулптура на божеството на река Нил – Хапи, един от най-почитаните в древноегипетската митология. Древните египтяни го молели за чести и значителни дъждове, които да предпазят нивите от суша и да донесат богата годишна продукция. Него молели и да не позволява наводнения и разливи на Нил.

Жителите на Древен Египет си представяли Хапи като пълен мъж с огромни женски гърди, а на папирусни изображения го оцветявали с цвета на речната вода – наследник или зелен.

Извадената скулптура през днешния ден се счита за най-голямото от известните скулптурни изображения на Хапи – тя е висока повече от пет метра и тежи към шест тона. Находката е датирана от IV в. пр.н.е.

След откриването на артефактите през 2012 година и серията проучвания учените почнали да се готвят за специфична галерия в Британския музей. Съкровищата, извадени от дъното на Нил, ще бъдат изложени пред обществеността още в края на този месец.Изложбата, наречена „ Потъналите градове “, ще продължи до ноември тази година. Освен неотдавна извадените предмети ще бъдат показани екземпляри от личната сбирка на Британския музей. Тя се счита за една от най-големите в света и наброява повече от 66 000 експоната.

Сред тях са многочислени каменни саркофази, статуетки на божества и папируси, а същинските брилянти на сбирката са гранитна фигура на Аменхотеп III, статуя на Рамзес II и листове от Книгата на мъртвите – алманах със заклинания, които съгласно вярванията на античните египтяни трябвало да оказват помощ на умрелите да продължат наред битие в отвъдния свят.

На изложбата „ Потъналите градове “ ще бъдат показани и антики, особено донесени от Египет. Например от родината на фараоните ще дойде скъпоценна огърлица от лазурит, принадлежала на Шешонк II.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР