Водолазът Михаил Заимов, който сигнализира за мазутните течове от кораба

...
Водолазът Михаил Заимов, който сигнализира за мазутните течове от кораба
Коментари Харесай

Вижте как изтича мазутът от потъналия кораб „Мопанг”

Водолазът Михаил Заимов, който алармира за мазутните течове от кораба „ Мопанг ”, потопен край Созопол преди 100 години снима подводни фрагменти от корозиралия кораб. Заимов с екип от водолази на доброволчески начела от през вчерашния ден се гмуркат и запушват дупките на корозиралия транспортен съд, с цел да те изтича мазута, предава Флагман бг.

Според обследването им в „ Мопанг” може да има много над в началото предстоящите 100 тона мазут. Американският търговски транспортен съд бил с девет резервоара за гориво – 6 са от дясната палуба, която е легнала върху дъното и три в лявата част.

Нефтената суровина изтича на повърхността от дупките за нитове на стоманената облицовка. Водолазите запушват тъкмо тези дупки. Течът стопира, само че мярката е единствено краткотрайна и не може да се разчита в дълготраен проект. Трябва част по-скоро да се подхващат ограничения по изпомпването на мазута.

Държавата към този момент е изискала предложения от двете профилирани компании, които могат да изпълнят дейностите. Предстои извънредно комплицирана интервенция. „ Мопанг” е потопен на дълбочина от 30 метра, корпусът му е корозирал след век под водата, лявата палуба се е пречупила отчасти и би трябвало с хирургическа акуратност да се отреже, с цел да стартира изпомпването. Проблем ще сътвори и бурното море, както и хипотетичното съществуване на много по-голямо количество мазут от в началото изчислените 100-150 тона.

Резервоарите на „ Мопанг” може да сортират до 650 тона. През 1920 година плавателният съд е тръгнал от Истанбул, с цел да доближи до Бургас. Смяташе се, че е заредил гориво, което е съвсем изразходвано край крайбрежията на Созопол, само че се оказа, че горивото може да е в много по-сериозни количества.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР