Водното трасе към порта на Ахмед Доган и други пристанищни

...
Водното трасе към порта на Ахмед Доган и други пристанищни
Коментари Харесай

Доган получава нов подарък от държавата за ТЕЦ "Варна"

Водното трасе към врата на Ахмед Доган и други пристанищни уреди ще бъде реконструирано от страната, с цел да могат да влизат по-големи кораби, стана ясно през вчерашния ден на конференция във Варна. " Плавателният канал, свързващ Черно море с Варненското езеро, ще бъде удълбочен с два метра и ще усили оптималното прегазване на корабите на 13.5 метра. За плана към този момент има обезпечено финансиране и той може да бъде приключен до две години ", съобщи във вторник шефът на дружество " Държавна инфраструктура " Ангел Забуртов, представен от Дарик радио.

Той не посочи цената на плана, само че е допустимо средствата да дойдат по линия на европрограмата " Морско дело и риболовство ", по която има очакван запас за създаване и модернизиране на пристанища. Портът, в който вложител е почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, се намира на брега на Варненското езеро, директно под ТЕЦ-Варна. На него в миналото се разтоварваха въглища за централата. През 2017 година компанията " Сигда " на някогашния транспортен министър Данаил Папазов купи неработещата централа с прилежащото й пристанище от ЧЕЗ. Няколко месеца по-късно мажоритарният фирмен дял се оказа в ръцете на почетния ръководител на Движение за права и свободи.

Практически удълбочаването е залегнало в остарели стратегически документи. Досега обаче нямаше финансиране. За идното прокопаване през май заяви и министърът на превоза Росен Желязков. Той изясни, че по този начин ще се подобрят опциите за развиване на терминалите във Варненското езеро.

Освен " Порт Доган " по водния маршрут са още уреди от държавното варненско пристанище, както и друга частна инфраструктура. Морски експерти приветстваха кардинално желанията, само че обясниха, че с цел да има изгода от всичко това за терминалите на " Варна - запад ", удълбочаването следва да стигне до него. Географски портът на Доган - Папазов е по-близо до морето, по тази причина има терзания дали " инцидентно " парите за ремонта няма да стигнат единствено до прокопаване до теца.

Това е следващият жест от страна на страната към Доган, откакто при започване на септември се разбра, че  " Булгартрансгаз " ще влага над 1 млн. лева в реконструкцията на станция " Страшимирово ", която зарежда теца със синьо гориво. Така на процедура още следващата година по едно и също време ще могат да работят и трите блока на централата. В момента в деяние е единствено един от тях. Тецът в действителност не разчита главно на производството на електрическа енергия, а на приходите от студения запас.

През юни тази година Папазов предложения публицисти да прегледат придобивките на теца и изясни, че първичното желание било " Сигда " да вземе единствено пристанището, само че ЧЕЗ желаели да продадат и енергийните мощности. Макар Папазов да загатна, че Доган имал хрумвания по отношение на теца, стана ясно, че точно пристанището е в главната на бизнес концепцията. Предвижда се модернизиране на кейовите места, създаване на огромен зърнен терминал и привличане на непознат вложител.

 

ТОПЛО-СТУДЕНО

Трудно тандемът Доган - Папазов може да се оплаче досега от страната. През лятото стана ясно, че ТЕЦ-Варна ще получи 26.5 млн. лева за поддържане на така наречен леден запас доникъде на 2020 година Това значи, че централата на процедура ще получава пари, без да работи - тя би трябвало да се включи само в случай че това се наложи - да вземем за пример при доста студено време, когато потреблението е изключително огромно и останалите мощности се задъхват. Освен теца на Доган пари за " ток на склад " вземат и редица централи, свързвани с предприемача Христо Ковачки, чието име още веднъж нашумя около горенето на боклуци. Пари за леден запас получават " Бобов дол ", " Марица 3 " и " Топлофикация-Русе ". Със алегоричен дял със леден запас тази зима ще вземат участие и държавната " Марица-изток 2 ", както и " Биовет " на братя Домусчиеви.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР