Водно бедствие удари София и части от Западна България. Жълт

...
Водно бедствие удари София и части от Западна България. Жълт
Коментари Харесай

Водно бедствие удари София и части от Западна България

Водно злополучие удари София и елементи от Западна България. Жълт и оранжев код за рисково време са оповестени в доста елементи на страната и за на следващия ден. Очакват се още значителни превалявания.

Поройните дъждове предизвикаха наводнения в няколко региона на столицата, като даже затвориха до сутринта елементи от Околовръстния път и региона на Лъвов мост. През системата 112 са получени 121 сигнала за завирявания, наводнени улици, изби и счупени клони и дървета.

Най-засегнати от дъждовете са били кварталите „ Симеоново ”, „ Драгалевци ” и „ Витоша ”.

„ Изпускат се следено язовирите, наблюдават се равнищата на реките. Нивото на Искър е нараснало със 70 см, само че не е рисково ”, разяснява Йорданка Фандъкова.

Безсънна беше нощта и за жителите на Желява, където реката е отнесла къщи. Улиците са се трансформирали в реки, описаха локални поданици. Щетите занапред ще се правят оценка. Цяло знамение е, че стихията не е взела жертви, няма и потърпевши. Пороите са нанесли обилни вреди и в Бухово и Яна.

Къщата на Йордан Пенчев, която се намира в непосредствена непосредственост до реката, е измежду най-засегнатите.

„ Мебелите ни са някъде в коритото на реката. Къщата ни е необитаема ”, показа Йордан Пенчев.

Местните поданици споделят, че спомен от тогавашните улици към този момент няма. И в този момент живеят в боязън поради предстоящите нови дъждове.

„ От 40 години съм тук и не си припомням сходно злополучие ”, показа различен гражданин.

„ В село Желява са отнесени 2 моста, детската площадка към този момент я няма, има наводнени, къщи, изби, част от път, едно кръстовище към този момент го няма. В Бухово ситуацията е съвсем същото. Ще бъдат докарани камиони с секта ”, изясни Лилия Донково, кмет на Кремиковци.

Изключително тежка е обстановката и в ботевградското село Врачеш. И там десетки домове са наводнени, има удавени животни. На места има и срутване на части от пътя. Бедстващи хора все още няма. Водата обаче не става за пиянство. Реката излезе за повторно за коритото си.

„ Нощта беше безсънна. Има доста напрежение и боязън. В момента няма бедстващи хора. Подготвили сме се с пясък и чували за следобяд ”, съобщи кметът на Врачеш Марин Бончовски.

В Берковско реката излезе от коритото си и заля къщи и дворове в село Боровци. Близо 80 къщи са под вода. Приземният етаж на къщата на семейство Борисови се цялостни за минути от придошлата вода.

„ Вода, на всички места има вода. Слагахме чували на портата, само че не помогнаха. Ад ”, показа Йонка Борисова.

Освен къщите са наводнени и градините на хората. Всичките им насаждения са унищожени.

„ Ситуацията е доста неприятна, тъй като селото се намира в ниското. Бедстват хора и животни. Всички сме паникьосани ”, показа различен гражданин на селото.

Пожарната продължава да отводнява къщите, а хората се пробват със лични сили да възстановят вредите. Работата на екипите на терен продължава в цялата страна. Остават и очакванията на хората, че дъждовете ще спрат, съобщи Народоосвободителна въстаническа армия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР