Водният режим в Перник скоро трябва да бъде прекратен. Това

...
Водният режим в Перник скоро трябва да бъде прекратен. Това
Коментари Харесай

Режимът на Перник да бъде премахнат


Водният режим в Перник скоро би трябвало да бъде преустановен. Това се вижда от разбор на данните за притока в бент. Студена за месеците април и май за последните 10 години. Цифрите демонстрират, че всекидневно през годините в края на март в язовира има общ разполагаем размер от 9 до 13 милиона кубически метра. По време на пролетното снеготопене до началото на месец юни в Студена влизат нормално над 15 милиона куб. метра. Тоест при таз годишната снежна завивка, която е над междинната, и идната прогноза за дъждовен интервал до края на април, след 2 месеца ще бъде доближат софтуерният размер от 22 милиона кубика.

Нещо повече, през май-юни 2012 година а и през други, Студена е бил източван поради заплаха от наводнения.

Не звучи доста добре управнически в този момент, по време на пандемията от корона вирус, когато хигиеничните ограничения са най-важните, перничани да са на режим, а в края на май бент. Студена да се източва, тъй като ще прелива. Още един аргумент в поддръжка на тезата, че рестриктивните мерки би трябвало неотложно да се отстранен е, че множеството предприятия, цехове, заведения за хранене, питейни заведения, заведения за бързо хранене, хотели и други компании от обслужващата сфера не работят и е разумно потреблението на вода да е спаднала фрапантно. Забранена е и работата на ВЕЦ-а. Както е известно и „ Стомана “ не черпи питейна вода, тъй като е неразрешено, а и компанията е свила активността си.

Водопроводът от бент. Бели Искър, който минава през София за Перник към този момент подава вода. Така, че най-разумното, което би трябвало да създадат Общината, Министерство на регионалното развитие и Министерство на околната среда и водите след консултация с Националния институт по метеорология и хидрология е да прекратят водният режим. Ако не го създадат, а се окаже,че след два, три месеца язовирът се източва виновността за несгодите на перничани ще е напълно тяхна.

Източник: Еко вести
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР