Водният режим в Перник се затяга още, кметът на града

...
Водният режим в Перник се затяга още, кметът на града
Коментари Харесай

Николай Цветков: Ще се разследва упражнен ли е контрол при водната криза в Перник

Водният режим в Перник се стяга още, кметът на града привиква спешен щаб. На този декор, от Окръжната прокуратура обявиха в петък, че двама министри може да бъдат подведени под отговорност.
Петя Аврамова и Нено Димов са застрашени от 12 години затвор поради водната рецесия в Перник Двамата министри ще се проверяват за занемареност и закононарушения по работа
В Закона за водите ясно е посочено какво е задължението на министрите, на Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие, и надолу по йерархията, до шефа на ВиК. Въпреки че размерът на язовира понижава прогресивно и отминават месеците, в които може да се изпълни - водата понижава, само че никой не взима ограничения. Това съобщи в предаването „ 120 минути” Николай Цветков – представител на Окръжната прокуратура в Перник.

Той изясни още, че шефът на ВиК Перник е подал докладна до кмета, че равнището на водата пада и има заплаха от воден режим.

„ Язовирната стена е ремонтирана, изтеглени са 32 млн. лв. за това Беше докарана компания, която да употребява водолази, защото ремонтът следва да се прави в тази част, която е под водата. Уверенията бяха, че това по никакъв метод няма да попречи на равнището на водата в язовира”, означи още прокурорът.

По думите му обаче, съгласно информация, която са дали от Министерството на околната среда и водите, през месеците май, юли и август са изпуснати над 7 млн. кубика от язовира.
Водната рецесия: Пернишката прокуратура видя закононарушения по работа в две министерства Преписката е изпратена в Специализираната прокуратура, при потвърдена виновност присъдата е до 12 година затвор
„ В началото на септември двама депутати от Перник бяха направи ли питане по време на парламентарния надзор.Тогава министър Аврамова сподели, че има краткотрайно проблем с водата, като до края на годината равнището ще бъде възобновено. Не знам по какъв начин е мислила, че ще стане”, сподели още Николай Цветков.

Цялата водопроводна мрежа е остаряла, самото законодателство също, означи прокурор Николай Цветков.

„ Министерство на регионалното развитие дава отговор за стената на язовира, както и за цялата система, която води водата до клиентите. Министерство на околната среда и водите дава отговор единствено за водата, която е в язовира. Всеки чака другия да свърши работа. Надолу по веригата също чакат някой да се разпореди за нещо”, сподели той.

По думите му занемареност има и когато не е извършен задоволително надзор, точно това ще се проверява от профилираната прокуратура.
Регионалният министър: Климатичните промени са причина за водния режим в Перник Търговище, Кюстендил и Сливен също са били застрашени от воден режим, сподели Петя Аврамова
„ На първо място би трябвало да образуват досъдебни производства и по-късно експертизите ще потвърдят всички нарушавания. В Закона за водите е разпоредено както за шефа на Басейнова дирекция, по този начин и за шефа на ВиК, за общинските препоръки също има написано каква е отговорността, както и за регионалния шеф и на края – за кмета”, изясни прокурорът. Според него това са хората, които на процедура не са свършили нищо.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР