Водният режим в Перник е неизбежен. Според направените разчети перничани

...
Водният режим в Перник е неизбежен. Според направените разчети перничани
Коментари Харесай

Водният режим в Перник - неизбежен

„ Водният режим в Перник е неминуем. Според направените планове перничани ще имат вода от 20.00 ч. вечер до 8.00 ч. заран “, съобщи кметът на града Станислав Владимиров във връзка намалялата вода в язовир Студена, откъдето градът се доставя с питейна вода. Специалисти твърдят, че в началото не могат да предвиждат часовата консумация на хората в изискванията на режим. Ще се следи разходът от язовира и по отношение на индикаторите е допустима смяна, осведоми Българска телеграфна агенция. 
„ Водата в язовир Студена е годна за пиянство. С продължаващото понижаване на водния размер обаче качеството й върви към утежняване “, разяснява Даниела Костадинова - шеф на пречиствателната станция. По думите й, на изхода на пречиствателната станция, за първи път в България, ще бъдат инсталирани контролно-измервателни принадлежности за непрестанен онлайн мониторинг на водата. „ Това е и една микробиологична станция, която ще дава доста бърз сигнал за микробиологичните качества на водата “, уточни още Костадинова. 
Търсят се различни водоизточници, които да подкрепят язовир Студена, разясниха от ВиК. 
„ Предложено е изключително водоснабдяване от язовир Долна Диканя, който разполага с 4,7 млн. куб.м и може да послужи като буфер “, съобщи още кметът на Перник Станислав Владимиров. По думите му, в случай че качеството на водата в язовира разрешава, е допустимо тя да се свърже с пречиствателната станция на Перник и да си употребява за питейни потребности, при изискване че този развой продължи не повече от месец и половина. Преди да се пристъпи към дейности, обаче, би трябвало да се ревизират качествата на водата. Обсъжда се още и разконсервиране на водохващане в пернишкия квартал „ Дараците “, както и увеличение на водата от Владайския канал за Перник. 
„ Стомана Индъстри “ и „ Топлофикация Перник “ към този момент минаха на различно водоснабдяване от лични източници в река Струма, оповестяват от предприятията. Припомняме, че от 1 ноември бе спряно водоподаването от язовир Студена към двете промишлени предприятия.
„ Стомана Индъстри “ употребява по 160 000 куб. м. вода месечно. Досега половината от това водно количество е идвало от язовир Студена, останалото от река Струма “, разяснява Валери Димитров - началник „ Водоснабдяване “ в металургичното сдружение. По думите му към този момент е построено особено оборудване, откъдето водата ще се филтрира и ще се подава към особено езеро вътре в завода. 
„ Топлофикация Перник “ черпи всекидневно по 12-13 л/сек. от язовир Студена, съобщи пред Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на сдружението Любомир Спасов. Според него режимът на водата няма да се отрази на топлоподаването, тъй като предприятието ще употребява построен преди 15 години различен водоизточник в река Струма. По думите му ще набъбнат доста разноските за химикали за обработка на водата, само че единственият неразгадаем проблем ще остане битовото водоснабдяване към „ Топлофикация “. 
Работа в цялостен синхрон и в съкратени периоди по въпроса с язовир " Студена " разпореди в сряда министър-председателят Бойко Борисов на държавното съвещание. Сформирана е работна група към Министерство на регионалното развитие, която да направи разбор и да излезе с оферти за решения на въпроса. Премиерът Борисов е разпоредил комисията да работи в по-съкратени периоди, с цел да може да има решение оптимално бързо. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР