Водната връзка между София и Перник ще увеличи ли цената

...
Водната връзка между София и Перник ще увеличи ли цената
Коментари Харесай

Ще поскъпне ли водата в София заради свързването с Перник, пита Мая Манолова

Водната връзка сред София и Перник ще усили ли цената на водата в София?

Това попита ръководителят на гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова изпълнителния шеф на Софийска вода Васил Тренев по време на взаимно съвещание на три комисии на Столичния общински съвет, на което бе разисквано предлагането за създаване на водна връзка за доставка на вода от София за Перник.

Столичният общински съвет (СОС) се събира на изключителна сесия, с цел да прегледа отчета с предлагането на Министерския съвет за транспорт на вода от Рила през водоснабдителната мрежа на София за Перник.

„ Софийска вода “ ще внесе ли предложение в КЕВР за изменение на параметрите на бизнес проекта за интервала 2017 – 2021 година, тъй като част от тях ще бъдат изменени неизбежно по отношение на фактурираните количества вода, които ще се подават на ВиК-Перник, във връзка със загубите на „ Софийска вода “ и разноските, които ще бъдат направени. Ще бъде ли импортирано пред КЕВР предложение за смяна на цената на водата в София? “, попита Манолова шефа на „ Софийска вода “.

„ Ние сме „ за “ това водната рецесия в Перник да бъде решена, само че това не значи, че не би трябвало да сме осведомени за параметрите на препоръчаното решение “, добави тя и изясни, че отчетът по импортираното предложение не е обществен и жителите няма от кое място да се осведомят.

Манолова попита още кой ще поеме разноските за употребата и поддръжката на водната връзка и на помпената станция, в това число и откакто отпадне нуждата от подаване на вода за Перник.

Тя напомни, че водното сдружение на Перник и към сегашния миг дължи над 4 млн. лв. на търговски банки и попита общинските съветници в София какво ще стане, в случай че ВиК-Перник не може да заплаща водата, която ще получава от София.

Манолова акцентира, че от решение на Министерския съвет №698 от 2018 година излиза наяве, че язовир Бели Искър е шестият язовир в листата с 418 язовира в спешно положение, за ремонта на които са отпуснати от Министерски съвет на Държавната консолидационна компания (ДКК) 500 млн. лв..

„ Колко пъти ще се заплаща за ремонта на този язовир? “, попита тя и добави, че компанията, която би трябвало да извърши построяването на помпената станция и на водната връзка, е същата („ Монтажи “ АД – част от ДКК), която трябваше да е направила ремонтите на въпросните 418 язовира, само че не го е направила.

От отговора на шефа на „ Софийска вода “ стана ясно, че фактически по отношение на осъществяването на плана за подаване на вода към Перник, разноските ще се усилят, което индиректно удостоверява догатката, че цената на водата в София би трябвало да бъде нараснала.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР