Водната топка не е от най-популярните спортове у нас, но

...
Водната топка не е от най-популярните спортове у нас, но
Коментари Харесай

Българин води Испания към европейската титла по водна топка

Водната топка не е от най-популярните спортове у нас, само че България има своята огромна звезда в басейна. Свилен Пиралков е може би най-успешният играч в този спорт, който се е раждал у нас. И сега върви решително към постигането на нещо огромно - европейска купа с националния тим на Испания, само че този път в ролята на помощник-треньор.

Испанският отбор съумя да си обезпечи място на финала против домакините на европейското състезание от Унгария. Мачът ще се изиграе на 26 януари, а Пиралков сигурно има голяма заслуга за положителната форма на своите ватерполисти!

Кариерата на българина стартира в ЦСКА, а по-късно играе за " Славия " и " Ханя " от Крит. Заминава за островната страна след ужасно показване с националния тим на България на европейското състезание през 1997 година - последното огромно съревнование на родния отбор.

В Испания са впечатлени от гения на Пиралков и му оферират да се причисли към " Тераса " - един от най-силните отбори на Барселона. И той се вписва към стила на игра толкоз добре, че даже взима испански паспорт.

Пиралков е част от тима на Испания за олимпийските игри в Пекин през 2008 година (5-о място). Става и голмайстор на европейското състезание през 2011 година През 2007 година печели бронзов орден от международното състезание в Мелбърн.

Кариерата на българина върви по разумния метод. След 14 години като един от най-хубавите състезатели в едно от най-силните шампионати на Европа, Свилен стартира да предава скъпия си опит на младите.

След къс интервал като треньор на младежкия отбор, през днешния ден той работи с мъжете в тандем с Давид Мартин. С техните указания испанците детронираха европейските първенци в последните 4 издания на шампионата - Сърбия, а по-късно и мощният отбор на Хърватия.

Днес (25 януари) Пиралков и испанските ватерполисти си почиват и се надяват, че на следващия ден ще е денят, в който за първи път ще станат първенци на Европа. Не без българска помощ!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР